Lovitură pentru Nestle în Europa. Ce se întâmplă cu celebra napolitană cu ciocolată Kit Kat
Kit Kat, Nestle
Curte Europeană de Justiție a respins un apel din partea producătorului de ciocolată Nestle, care susține că deține patentul pentru forma napolitanelor învelite în ciocolată Kit Kat, scrie BBC.
Nestle se chinuie de mai bine de zece ani să patenteze forma napolitanelor învelite în ciocolată Kit Kat, respectiv cele patru batoane lipite între ele. Rivalul Cadbury se chinuie tot de atât timp ca demersul Nestle să nu reușească.
Miercuri, un judecător a stabilit că o decizie anterioară care anula dreptul Nestle asupra acestei forme este corectă. Acest lucru ar putea pune capăt statutului protejat al producătorului european de dulciuri, dar și unui întreg șir de procese care s-a dovedit costisitor de ambele părți.
Decizia de miercuri a Curții elimină si presiunea de un producător norvegian care comercializează de 80 de ani o ciocolată identică la formă cu Kit Kat, numită Kvikk Lunsj, și deschide calea pentru alte imitații locale.
Povestea “celor patru degete”
Poate nu multă lume a auzit de Kvikk Lunsj, care însă pentru norvegieni este o gustare tradițională și foarte cunoscută. Ciocolata scandinavă are o aromă diferită față de Kit Kat și se produce din anul 1837, doi ani după ce batonul Rowntree (strămoșul Kit Kat) a fost lansat.
Timp de 65 de ani, cele două ciocolate s-au vândut fără niciun fel de problemă, până când gigantul Nestle a început, în 2002, ofensiva. Nestle a depus actele pentru înregistrarea mărcii Kit Kat în Europa. Cu denumirea produsului inscripționat cu logo-ul Kit Kat nu a fost nicio problemă. Însă Nestle a vrut să patenteze și forma napolitanei învelite în ciocolată, adică “patru batoane trapezoide aliniate pe o bază rectangulară”.
După patru ani, agenția care reglementează mărcile în UE a dat câștig de cauză Nestle. Imediat însă Kvikk Lunsj, Mondelez și Cadbury, care produc batoane de ciocolată cu forme asemănătoare, au reacționat și au atacat decizia.
În 2007, a început bătălia în instanță, au urmat procese după procese și apeluri după apeluri, care s-au întins pe mai bine de zece ani. Decizia de miercuri pune capăt acestui șir de procese, anulează cerința Nestle și stabilește clar că forma batoanelor de ciocolată pe care gigantul voia să și-o însușească poate fi folosită și de alți producători de dulciuri.
Pe acelasi subiect: