Lovitura. KFC si Pizza Hut, singurele fast-food-uri din sudul Asiei, se retrag de pe piata din cauza angajatilor
Patru restaurante ale lantului american KFC s-au inchis recent in Nepal, dupa ce angajatii grupului de fast-food si-au amenintat managerii, trecand mai apoi la atac, la propriu vorbind. Aceleasi conflicte au avut loc si in singurul restaurant Pizza Hut din statul sud-asiatic, scrie Huffington Post, care citeaza AFP.
KFC si Pizza Hut, singurele doua lanturi de fast-food prezente pe piata din Nepal, s-au retras din zona, din cauza amenintarilor si atacurilor angajatilor asupra managerilor localurilor. Incidentele au avut loc in repetate randuri, noteaza Huffington Post.
„In incercarea de a ne distruge afacerea, o parte din angajati au incercat efectiv sa atace si sa ii ameninte cu moartea pe manageri”, sustine compania, intr-o scrisoare care a ajuns in presa. „Aceste acte au pus in pericol viata managerilor nostri. Pentru a mentine siguranta restaurantelor si staff-ului, am decis sa ne incetam activitatea pe o perioada nedeterminata.” Politia nu a dorit sa comenteze subiectul.
Odata cu sfarsitul razboiului civil din 2006, locuitorii din Nepal au devenit putin mai deschisi cu privire la produsele de import. Cu toate astea, nu toti nepalezii sunt ingaduitori cand vine vorba despre companiile occidentale. Mai mult, aceasta nu este prima data cand firmele din Vest se lovesc de revoltele angajatilor. In 2007, Coca-Cola, Pepsi si Unilever au fost si ele implicate intr-o disputa cu muncitorii locali, care cereau, printre altele, salarii mai mari.
Pizza si burgerii par sa devina o problema din ce in ce mai spinoasa in ultimul timp. Recent, directorul lantului american de pizza “Papa John” s-a plans de faptul ca o reforma in domeniul sanatatii l-ar obliga sa creasca pretul produselor. In urma noilor reglementari, firma, a treia in radul furnizorilor de pizza din SUA, ar trebui sa ofere asigurare medicala celor peste 16.500 de angajati ai sai. Aceste costuri ar insemna un adaos intre 0,15 si 0,20 de dolari pentru fiecare comanda in parte.
Si grupul american de fast-food Chick-Fil-A s-a aflat in mijlocul unei polemici cu privire la casatoria intre persoanele de acelasi sex, dupa ce presedintele companiei si-a declarat convingerile impotriva acestor legaturi. Gestul sau a impartit consumatorii in doua tabere feroce si a avut mai multe repercursiuni. Mai intai, furnizorul de jucarii Jim Henson si-a retras sprijinul. Cei de la Chick-Fil-A au afimat insa ca lipsa jucariilor din meniurile pentru copii este cauzata de probleme de siguranta din fabricatie.
Apoi, Thomas Menino, primarul din Boston, a declarat ca aceasta companie nu mai este bine-venita in oras, considerand remarca patronului o insulta. Politicienii din Chicago au adaptat si ei pozitii similare. Desi a avut mult de suferit la capitolul imagine, unii angajati fiind chiar agresati verbal de catre consumatorii revoltati, compania nu da semne ca si-ar revizui atitudinea.
Pe acelasi subiect: