Unul dintre cele mai mari lanturi de fast-food, in plin scandal international. Greenpeace: "KFC distruge padurile din Indonezia"
Greenpeace acuza lantul american de restaurante KFC ca distruge padurile tropicale indoneziene, scrie Daily Mail. Organizatia non-guvernamentala, care militeaza pentru protectia mediului inconjurator, sustine ca celebrele cutii folosite pentru meniurile Bucket, dar si ambalajele folosite pentru diverse alte tipuri de produse marca KFC provin de pe urma defrisarii padurilor din Indonezia.
Intr-un raport publicat recent de Greenpeace, organizatia non-guvernamentala arata ca in urma testelor realizate pe recipientele in care sunt ambalate aripioarele KFC, produse in trei regiuni ale lumii, s-au gasit fibre de lemn, specifice copacilor tropicali.
Multi arbori tropicali sunt in primejdie, avand in vedere ca regiunea pierde anual 5 milioane de acri de paduri, arata cercetarea Global Forest Watch. Acesti pomi sunt principala sursa de aparare impotriva schimbarii climatice. Totodata, ei reprezinta habitatul multor specii de animale protejate prin lege, ca de pilda tigrii Sumatran.
Testele Greenpeace au inclus cutii si pahare de plastic folosite de detinatorii francizei KFC, dar si servetele si ambalaje folosite in ultimii doi ani pentru meniurile de grup Bucket, din Indonezia, Regatul Unit si China.
Asia Pulp and Paper (APP) produce hartie si produse din hartie si detine contracte incheiate cu Yum! Brand, compania-mama a KFC. Cea mai mare fabrica de hartie a APP este localizata in Indonezia, pe insula Sumatra, si reprezinta cel mai mare furnizor de celuloza si hartie din lume, scriu cei de la Daily Mail.
In China, cea mai mare piata a business-ului KFC, peste jumatate din materialele folosite pentru meniurile Bucket contin urme de lemn, specific padurilor Indoneziei, arata raportul Greenpeace. Peste 3.700 de restaurante KFC sunt prezente in China. Mai mult de jumatate din profitul lantului american este generat de piata chineza, in colaborare cu celelalte 72 de piete emergente pe care KFC activeaza.
Reprezentantii KFC din Marea Britanie neaga acuzatiile aduse prin raportul Greenpeace. „100% din ambalajele folosite de KFC in UK si Irlanda sunt obtinute prin reciclare sau alte surse sustenabile. Niciuna din cele doua piete sau niciun alt furnizor cu care noi colaboram nu se aprovizioneaza de la APP”, a declarat un purtator de cuvant al KFC UK&Irlanda pentru MailOnline.
Ca raspuns, cei de la Greenpeace au publicat o fotografie cu un tabel al furnizorilor de servetele pentru KFC, pe spatele al caror ambalaj se afla fabrica de unde acestia se aprovizioneaza, si anume PT Pindo Deli, o companie cu sediul in Indonezia, detinuta de APP.
Si APP a comentat cu privire la raportul Greenpeace: „Atata timp cat activitatea APP este vizata in acest conflict, subliniem faptul ca produsele Mixed Tropical Hardwood nu provin din taierea copacilor tropicali din Indonezia.”
„APP are politici stricte, iar activitatea sa are loc in locuri care asigura ca numai reziduurile plantatiilor forestiere legale din zonele degradate sau fibrele de lemn durabil intra in lantul de aprovizionare de productie”, adauga compania.