Afirmatia lui Cameron ar putea starni reactii din partea autoritatilor franceze, potrivit publicatiei preluate de Mediafax.

Cameron este familiarizat cu subiectul taxarii bogatilor, dupa decizia din martie a guvernului pe care il conduce de a reduce nivelul celei mai ridicate trepte de impozitare pe venit, pentru cei care castiga peste 150.000 de lire sterline, de la 50% la 45%.

Masura guvernului britanic a fost puternic criticata de sindicate si opozitie in Marea Britanie, dar a fost primita bine de participantii la un eveniment pentru oameni de afaceri, desfasurat in contextul summit-ului G20 din Mexic.

"Fiecare tara stabileste propriul sistem de taxe, dar cred ca intr-o lume a capitalului global, intr-o lume in care concuram unii cu altii si in care vrem sa transmitem mesajul ca dorim sa construiti afaceri, sa le dezvoltati si sa investiti, cred ca este gresit sa ai taxe complet necompetitive", a raspuns Cameron, dupa ce un om de afaceri aflat in sala i-a cerut opinia asupra planurilor unui guvern european de a reduce vârsta de pensionare la 60 de ani si de a introduce un nivel de taxare de 75% pentru persoanele cu venituri mari.

"Daca francezii introduc taxa maxima de 75% vom intinde covorul rosu si vom primi cu bratele deschise mai multe afaceri din Franta in Marea Britanie, iar aceastea vor plati taxe in Marea Britanie, care vor sustine serviciile noastre de sanatate, scolile si toate celelalte", a spus premierul britanic in aplauzele audientei.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a promis in timpul campaniei electorale o taxa de 75% pe veniturile de peste un milion de euro.

Perspectiva unei astfel de masuri i-a determinat si pe bancherii din Elvetia sa se pregateasca pentru un aflux de francezi bogati. Masura politicienilor francezi face parte din planul de reducere a deficitului bugetar, dar ar putea impinge cetateni francezi bogati sa se mute in alte tari, inclusiv in Elvetia, unde pot beneficia de taxe foarte mici.

De asemenea, guvernul de la Paris a aprobat in iunie reducerea, de la 62 la 60 de ani, a vârstei de pensionare pentru angajatii care au contribuit la sistemul public peste 41 de ani, inversand partial reformele nepopulare introduse de precedentul presedinte, Nicolas Sarkozy.