Mii de persoane, imbracate in impermeabile, erau adunate deja, duminica dimineata, de-a lungul Tamisei, pentru a asista la spectacolul "istoric" si "unic", potrivit organizatorilor.

In ciuda ploii si a temperaturilor reci, unele persoane au petrecut noaptea de sambata spre duminica in corturi amenajate de-a lungul fluviului pentru a fi sigure ca prind un loc in primele randuri. Unii oameni s-au instalat chiar de sambata dupa amiaza de-a lungul Tamisei pentru a se asigura ca au cele mai bune locuri de unde sa urmareasca parada.

"Anul trecut, in timpul nuntii (a printului William cu Kate Middleton, n.r.), era o mare de oameni. Trebuie sa fim in primele randuri", a explicat Kelly Craig, in varsta de 41 de ani, una dintre primele venite. "Este familia regala. Acest lucru inseamna sa fii englez adevarat", a comentat o alta femeie venita la eveniment, preluata de Mediafax.

Unii sunt "obisnuiti" ai evenimentelor regale, care si-au instalat corturile si anul trecut in apropiere de Palatul Buckingham din Londra, pentru a vedea de aproape casatoria printului William.

Venite din lumea intreaga, o mie de ambarcatiuni, vaporase cu vasle, cu aburi, cu motor, veliere, s-au adunat duminica dimineata in vestul Londrei. Flota va porni pe Tamisa in jurul orei locale 14.30 (13.30 GMT) si va cobori incet spre celebrul Tower Bridge, podul situat in centrul Londrei.

Somptuoasa barja regala vopsita in culorile rosu si auriu, pe care se vor afla regina si mai multi membri ai familiei regale, vor deschide cortegiul.

Un milion de persoane sunt asteptate sa se adune pe cheiul fluviului sau in fata celor 50 de ecrane uriase instalate de-a lungul Tamisei, pentru a vedea caiacele, gondolele venetiene, vaporasele de surf si balenierele care vor cobori circa 11 kilometri pe apa, acompaniate de muzica. 5.500 de politisti si 7.000 de voluntari sunt insarcinati cu asigurarea ordinii publice.

Cerul Londrei s-a dovedit a fi capricios sambata, in prima zi a acestui sfarsit de saptamana dedicat jubileului de diamant al reginei, iar duminica se pare ca parada se va desfasura sub ploaie.

Comentatorii postului BBC, care consacra o editie speciala acestei parade, au transmis evenimentul in direct, duminica dimineata, de sub umbrele. Potrivit serviciilor meteorologice, temperaturile se vor situa in jurul a 11 grade Celsius, toata ziua.

Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii - implinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron - este sarbatorit cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar si cu consideratie in contextul acestei perioade de austeritate.

Sambata a avut loc derby-ul Epsom, singurul in care caii reginei nu au fost premiati pana in prezent. Astazi, in afara de parada pe Tamisa, va avea loc "big lunch" (marele pranz n.r.), cand milioane de oameni vor fi in parcuri, pub-uri si pe strazile regatului.

Luni, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, pana la Londra. Pe acesta din urma il va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. In seara acestei zile, va avea loc si un concert extraordinar in fata palatului Buckingham, la care vor participa nume sonore din industria muzicala, precum Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard si Ed Sheeran.