Guvernul a decis sa nu creasca de la 1 iulie pretul gazelor din productia interna pentru companii
Gaze
Guvernul a decis joi ca pretul gazelor din productia interna pentru clientii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, nu va mai creste de la 1 iulie, avand in vedere o analiza a ANRE care arata o convergenta a pretului din Romania cu valorile practicate in tarile din regiune.
Astfel, pretul va ramane la nivelul de la 1 aprilie, de 89,4 lei MWh, se arata intr-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.
Potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, asumat de Guvern, pretul urma sa creasca de la 1 iulie la 109 lei MWh pentru consumatorii noncasnici.
"Este o decizie fireasca. Practic, convergenta s-a realizat", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Din datele furnizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), nivelul estimat al preturilor gazelor naturale pe plan european se situeaza in medie la circa 20 euro/MWh pentru trimestrul al treilea 2014.
De asemenea, pretul gazelor naturale din productia interna aplicabil in prezent pentru clientii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, se plaseaza in intervalul preturilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeana, atat pentru luna iulie 2014, cat si pentru trimestrul al treilea.
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat miercuri ca populatia si micii consumatori vor plati de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru ca au crescut importurile de gaze din Rusia.
El a aratat ca importul mai mare pentru luna iulie creste ponderea gazelor aduse din Rusia in cosul de consum, astfel ca pretul final va fi majorat cu 1,5% la firme si cu 2,5% la populatie.
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa renunte treptat la preturile reglementate la electricitate si gaze.
Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma sa se incheie in 1 octombrie 2014.
Pe acelasi subiect: