Secretarul general al NATO acuza Rusia ca duce “o campanie sofisticata” impotriva gazelor de sist, folosind militantii ecologisti pentru a pastra Europa dependenta de gazele sale
Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO (Foto: AFP/Mediafax)
Rusia a lansat o “campanie de dezinformare sofisticata” si lucreaza cu grupuri de militanti ecologisti impotriva exploatarii gazelor de sist, in incercarea de a indeparta Europa de folosirea surselor de energie alternative, care ar reduce dependenta de gazele naturale ale Moscovei.
Declaratia a fost facuta, la Londra, de catre secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care nu a precizat, insa, si care sunt aceste grupuri de ecologisti sau daca acestia sunt constienti de faptul ca au de-a face cu agenti secreti rusi, scrie cotidianul britanic The Telegraph.
“Am intalnit aliati care au raportat ca Rusia, ca parte a unei campanii sofisticate de informare si dezinformare, a angajat asa-numite organizatii neguvernamentale ecologiste, care lupta impotriva exploatarii gazelor de sist, pentru a tine cat mai mult Europa dependenta de gazele rusesti. Aceasta este interpretarea mea”, a spus Rasmussen.
Secretarul general al NATO a mai spus ca securitatea energetica a Europei este de ”maxima importanta” in acest moment si a cerut statelor europene sa diversifice sursele pentru aprovizionarea cu gaze.
“In opinia mea, acest lucru ar face ca piata energiei din Europa sa functioneze mai bine si nu ar mai da posibilitatea unui singur producator de gaze sa santajeze un intreg continent”, a adaugat Rasmussen.
De cealalta parte, reprezentantii Greenpeace au catalogat declaratiile secretarului general al NATO ca fiind “absurde”.
“Greenpeace a avut 13 oameni inchisi in Rusia anul trecut si care au fost amenintati cu 15 ani de inchisoare. Ideea ca suntem marionetele lui Putin este absurda. Domnul Rasmussen ar trebui sa petreaca mai putin timp gandindu-se la teorii ale conspiratiei si mai mult facand ceva”, a spus un purtator de cuvant al organizatiei ecologiste.
Acesta a mai spus ca exploatarea gazelor de sist va costa, probabil, mai mult decat importurile din Rusia, astfel ca sunt sanse minime ca acest tip de gaze sa acopere necesarul Europei, cel putin in urmatorii 10 ani.
“Am cerut guvernului de nenumarate ori sa reduca dependenta de combustibilii fosili din strainatate, prin dezvoltarea energiei regenerabile, dar nu s-a intamplat acest lucru. Probabil ca rusii sunt ingrijorati de potentialul enorm al resurselor energetice solare si eoliene si au infiltrat agenti in guvernul britanic”, a comentat, la randul sau, Andrew Pendleton, reprezentant al organizatiei Prietenii Pamantului.
Rasmussen a facut declaratiile la adresa Moscovei, in contextul in care a anuntat ca Rusia a suplimentat din nou efectivele militare la frontiera cu Ucraina. In urma cu cateva saptamani, Rusia incepuse retragerea efectivelor militare stationate la frontiera cu Ucraina, unde, potrivit estimarilor NATO, erau circa 40.000 de militari rusi. Confruntarile militare intre insurgenti prorusi si serviciile de securitate ucrainene continua in estul Ucrainei.
Hollande si Merkel, la telefon cu Putin, in incercarea de a-l convinge sa reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor
Presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel l-au indemnat joi pe presedintele rus Vladimir Putin sa "reia negocierile asupra modalitatilor de livrare a gazelor din Rusia catre Ucraina", a anuntat Presedintia franceza, citata de AFP, potrivit Mediafax.
Acest indemn intervine dupa ce Rusia a sistat luni livrarile de gaze catre Ucraina, o masura calificata de Kiev drept o "noua agresiune" impotriva statului ucrainean.
In cursul unei convorbiri telefonice intre cei trei lideri, Hollande si Merkel au reiterat, de asemenea, "importanta ca Rusia sa contribuie la incetarea luptelor in estul Ucrainei, cu scopul de a stabiliza situatia in regiune si de a crea conditiile necesare unei detensionari reale", relateaza Presedintia intr-un comunicat.
In contextul in care presedintele ucrainean Petro Porochenko "a anuntat ca doreste o incetare unilaterala a focului in estul tarii", Hollande si cancelarul german i-au cerut lui Putin "sa depuna toate eforturile necesare pentru a convinge grupurile armate" proruse sa inceteze luptele, pentru a "a parveni cat mai curand posibil la o incetare a ostilitatilor", potrivit comunicatului.
La randul sau presedintele rus si-a "exprimat propocuparea profunda fata de continuarea operatiunii militare a Kievului in sud-estul Ucrainei", anunta Kremlinul. Putin si-a "exprimat speranta ca asigurarile date de Kiev cu privire la intentia sa de a pune capat violentelor si de a initia un dialog national vor fi puse in aplicare imediat ".
Pe acelasi subiect: