Guvernul a aprobat capitalizarea Poștei Române cu 170 mil. lei, pentru achitarea datoriilor la buget
Posta Romana
Guvernul de la Bucureşti a declanşat procedura de capitalizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), după de a adoptat o Hotărâre privind participarea statului român la majorarea capitalului social al companiei, a anunţat, vineri, operatorul naţional postal.
“Aşteptăm publicarea actului normativ (HG privind capitalizarea Poştei) în Monitorul Oficial, dar, până atunci, aş vrea să marchez acest moment istoric pentru Poşta Română. Este vorba de o dublă investiţie în Poşta Română, o investiţie de capital, cu care datoriile noastre către ANAF sunt practic stinse, cât şi o investiţie de încredere în capacitatea Poştei de a redeveni o companie puternică şi profitabilă. În acelaşi timp, remarc susţinerea pe toată linia din partea reprezentanţilor statului român. Nu uităm că această capitalizare a fost prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2018, votat de Parlamentul României”, a subliniat Elena Petraşcu, directorul general al Poştei Române, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, este prima capitalizare pe care statul român, în calitate de acţionar majoritar, o susţine în şedinţă de Guvern. Majorarea capitalului social este în cuantum de 170 de milioane de lei, suma fiind destinată achitării datoriilor restante la bugetul general consolidat, aşa cum este prevăzut în Legea bugetului de stat pe anul 2018.
CNPR va convoca, în perioada următoare, Adunarea Generală a Acţionarilor, conform prevederilor legale, pentru definitivarea procesului de capitalizare, ceea ce reprezintă o etapă importantă în demararea propriu-zisă a procesului de majorare a capitalului social.
Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Lucian Şova declara recent că procesul de capitalizare al Poştei Române ar trebui să se încheie în maximum două luni şi că "din partea celor de la Fondul Proprietatea nu mă aştept la nimic bun".
"Imediat după publicarea acestei Hotărâri de Guvern (privind capitalizarea Poştei - n. r.) se va putea convoca AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor - n. r.) astfel că, în cel mai scurt timp, cei 170 de milioane de lei care deja sunt puşi în bugetul de stat să poată fi folosiţi pentru achitarea datoriilor pe care le are la ANAF şi să poată să înceapă un proces de modernizare mai sustenabil, având în vedere faptul că în această perioadă care a trecut Poşta Română plăteşte aproape 3 milioane de euro pe lună rate la datoria ANAF. Aceşti bani îi va putea folosi pentru modernizare, dotare, activităţi curente (...) Cei de la Fondul Proprietatea, după ce ne-au contestat în justiţie şi au pierdut pe toată linia, au făcut şi ei un gest de responsabilitate: au renunţat la ultima acţiune în justiţie, la recurs privind contestarea schimbărilor făcute în Consiliul de Administraţie. Nu mă aştept la nimic bun de la ei şi trebuie să fim pregătiţi pentru ce-i mai rău, dar, cu paşii legali care se impun, capitalizarea Poştei Române ar trebui să se întâmple în maximum două luni", a explicat Şova, citat de Agerpres.
Fondul Proprietatea (FP) a dat în judecată compania "Poşta Română", în luna octombrie a anului trecut, pentru că schimbase trei membri ai Consiliului de Administraţie, dar CNPR a câştigat în instanţă procesul cu acţionarul său minoritar.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.
Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. La ora actuală, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.
Pe acelasi subiect: