Plangerea, facuta la un tribunal din Manhattan de procuratura SUA, 26 de state federale si Districtul Columbia, stipuleaza ca producatorul de medicamente a platit BioScrip pentru a incuraja pacientii sa isi reinnoiasca retetele pentru Exjade, transmite Bloomberg.

Separat, autoritatile federale si statale au anuntat ca BioScrip, inregistrata in Elmsford, New York, a acceptat sa plateasca 15 milioane de dolari pentru inchiderea investigatiei la adresa sa.

Autoritatile federale si statale acuza ca programele guvernamentale pentru sanatate Medicare si Medicaid au platit zeci de milioane de dolari in baza unor cereri false pentru medicamentul Exjade.

"Acest aranjament intre Novartis si BioScrip a fost periculos pentru pacienti si este ilegal. Procesul impotriva Novartis si acordul cu BioScrip au transmis un mesaj clar, companiile nu pot plati farmaciile pentru a promova medicamente direct catre pacienti", a declarat Eric Schneiderman, procurorul general al New York-ului.

Potrivit plangerii, Novartis a platit BioScrip in perioada februarie 2007 - mai 2012, sub forma de referinte si discounturi. In schimb, BioScrip a efectuat zeci de mii de telefoane catre pacienti, pentru a-i convinge sa continue sa foloseasca medicamentul.

Julie Masow, purtator de cuvant al Novartis, a afirmat intr-un comunicat ca grupul respinge acuzatiile legate de colaborarea cu BioScrip si intentioneaza sa se apere.

Exjade a fost aprobat de Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente in noiembrie 2005, pentru tratarea excesului de fier rezultat in urma transfuziilor de sange. In ianuarie 2010, agentia a cerut ca pe ambalajul produsului sa fie inclusa o caseta neagra care sa avertizeze in privinta riscului aparitiei unor disfunctii renale, ale ficatului, precum si a hemoragiilor gastrointestinale, care in unele cazuri pot fi fatale.

Novartis a dorit sa creasca gradul de reutilizare a medicamentului pentru ca studiile sale de piata au aratat ca un numar semnificativ de medici si pacienti au optat sa renunte la produs din cauza efectelor secundare, potrivit plangerii.