Actiunile Electrica au debutat pe bursele de la Bucuresti si Londra si au inchis ziua in crestere usoara. O parte din titluri, cumparate de Arhiepiscopia Clujului
UPDATE: Actiunile Electrica (EL) au inchis la 11,25 lei in prima zi de tranzactionare la Bursa, cu 2,27% peste pretul final din oferta, de 11 lei/actiune, pe un rulaj de 13,65 milioane euro, intr-o piata in scadere, unde actiunile Erste s-au prabusit cu 15%.
La inchidere, capitalizarea de piata a Electrica era de 3,89 miliarde lei (886,5 milioane euro), scrie Mediafax.
Fata de pretul final de 11 lei/actiune din oferta publica initiala, actiunile Electrica au urcat vineri cu 2,27%. Raportat la pretul de 10,45 lei/actiune la care au cumparat investitorii mici de retail care au beneficiat de discountul de 5% in primele cinci zile ale ofertei, randamentul este de 7,65%.
Titlurile Electrica au deschis la 11,11 lei in sedinta de debut pe BVB si au coborat in primele 15 minute de tranzactionare pana la 11,04 lei, nivel care reprezinta minimul zilei. Ulterior, cumparatorii au impins pretul spre 11,26 lei, iar cotatiile s-au stabilizat in apropierea acestui nivel, unde au ramas pe parcursul sedintei, cu fluctuatii minore intr-un interval foarte restrans.
"A exista presiune din partea vanzatorilor in prima parte a zilei, cand pretul a atins si minimul de 11,04 lei/actiune, in special din partea marcatorilor de profit, cel mai probabil investitorii care au cumparat actiuni cu discount in cadrul ofertei", a declarat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital, citat de Mediafax.
Daca marcarile de profit se vor diminua si climatul din pietele externe va fi favorabil, este posibil ca si actiunile Electrica sa aiba un parcurs mai bun, considera el.
Actiunile Romgaz (SNG) au crescut cu 15% peste pretul din oferta publica initiala in prima zi de tranzactionare la Bursa, dupa listarea din noiembrie anul trecut, pe un rulaj de 20,7 milioane euro.
Actiunile Electrica au avut program special de tranzactionare vineri, cu deschiderea la ora 10:00, fata de ora 9:45 pentru restul pietei, debutul companiei pe piata locala fiind astfel sincronizat cu listarea certificatelor globale de depozit (GDR) pe bursa de la Londra.
Certificatele Electrica au urcat foarte usor pe bursa de la Londra pana la aceasta ora, la 13,85 dolari, fata de pretul final de 13,66 dolari rezultat din oferta. Maximul atins a fost de 13,85 dolari/GDR, iar minimul de 13,70 dolari/GDR, pe un rulaj de 3,76 milioane de dolari, toate tranzactiile fiind efectuate in prima parte a zilei.
Ponta a deschis bursa din Londra, unde sunt tranzactionate GDR-urile Electrica
Premierul Victor Ponta a deschis, vineri dimineata, bursa din Londra, unde au inceput sa fie tranzactionate certificatele globale de depozit (GDR) denominate in dolari alocate in oferta publica initiala la Electrica (EL).
"Electrica a stabilit un nou record in randul companiilor romanesti in ceea ce priveste incasarile din oferta publica initiala. Succesul listarii Electrica este o reflectare naturala a fortei si stabilitatii economiei Romaniei, care a inregistrat recent unele dintre cele mai ridicate rate de crestere din UE. Succesul (listarii Electrica, n.r.) vorbeste si despre randamentele pe care le pot gasi investitorii la companiile din Romania si despre rezultatul remarcabil al eforturilor noastre de a asigura o sursa alternativa de finantare pentru programele de investitii si dezvoltarea durabila a companiilor noastre", a declarat premierul Ponta la deschiderea sedintei de tranzactionare pe bursa londoneza, potrivit unui comunicat al London Stock Exchange Group.
O parte din actiuni, cumparate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului
Arhiepiscopia Clujului a cumparat actiuni la SC Electrica dupa ce a vandut o parte din titlurile pe care le detinea la Fondul Proprietatea primite ca despagubire pentru cladirile si terenurile preluate abuziv, unul din motivele invocate fiind sustinerea unor proiecte sociale.
Consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Sorin Calea, a declarat ca numarul de actiuni cumparate la Electrica si suma aferenta sunt "confidentiale”.
"In conditiile in care a avut loc listarea actiunilor SC Electrica, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului a decis, in 23 iunie, ca o parte din actiunile pe care le detinea la Fondul Proprietatea, actiuni primite in cadrul procesului de despagubire pentru cladirile si terenurile preluate in mod abuziv, sa fie transferate in actiuni la Electrica. Am vandut actiuni ale Fondului Proprietatea si am cumparat actiuni Electrica. Consideram ca este o companie viabila, care probabil va aduce un randament mai mare decat ceea ce aduc in prezent actiunile Fondului Proprietatea. Arhiepiscopia Clujului a apelat la o societate de brokeraj care a efectuat operatiunile pe bursa. Numarul de actiuni cumparate si suma sunt confidentiale", a spus Calea, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, o parte din actiunile detinute la Fondul Proprietatea au ramas in portofoliul Arhiepiscopiei.
El a adaugat ca scopul pentru care s-a optat pentru actiuni Electrica este, pe de-o parte, impartirea riscului in mai multe locuri si, pe de alta parte, pentru sustinerea unor proiecte sociale ale Arhiepiscopiei Clujului.
Departamentul pentru Energie: Vanzarea pachetului majoritar la Electrica pe bursa nu a fost impusa "din afara"
Vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Electrica pe bursa nu a fost impusa "din afara", guvernul luand aceasta decizie pentru a da un semnal de restructurare a economiei romanesti, a declarat vineri Gabriel Dumitrascu, seful privatizarilor din Departamentul pentru Energie.
"Nu ne-a impus nimeni din afara sa facem o listare majoritara a Electrica. Asta i se datoreaza primului ministru, pentru ca el isi dorea sa dam un semnal clar de restructurare a economiei romanesti", a spus vineri Dumitrascu cu ocazia inceperii tranzactionarii la bursa a actiunilor Electrica.
Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda pe bursa, prin oferta publica initiala, pachetul majoritar la distribuitorul de energie Electrica.
Secretarul de stat in Departamentul pentru Energie Karoly Borbely a afirmat ca listarea Electrica la bursele din Bucuresti si Londra este "un moment istoric" si a aratat ca vrea, ca prin aceasta operatiune, Romania sa fie "upgradata" la nivelul de economie emergenta, astfel incat sa fie atrase mai multe investitii.
Potrivit lui Borbely, "pasul" de listare a actiunilor companiilor romanesti la bursele din Bucuresti si Londra trebuie sa continue, iat statul va trebui ca "incet-incet" sa-si diminueze rolul in companiile pe care le controleaza.
Electrica, a sasea companie de pe bursa, dupa capitalizare
Electrica a atras 1,943 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie. Prin aceasta operatiune, statul a transferat catre investitori privati un pachet reprezentand 51% din actiunile Electrica. Guvernul a ramas astfel cu 49% din actiunile distribuitorului de electricitate.
Un volum de 19% din actiunile scoase la vanzare in cadrul ofertei publice initiale (IPO) a Electrica au fost alocate prin certificate globale de depozit (GDR) denominate in dolari si tranzactionabile pe bursa de la Londra.
Majoritatea investitorilor institutionali care au preluat actiuni Electrica in cadrul ofertei provin din Romania, Polonia, Marea Britanie si SUA.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 75 milioane euro in oferta Electrica si a obtinut astfel 8,6% din actiunile companiei, devenind al doilea mare actionar dupa statul roman. Al treilea mare actionar este grupul financiar olandez ING, care a cumparat actiuni prin mai multe entitati.
Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operatiune realizata vreodata pe piata romaneasca.
Compania are un capital social de 3,459 miliarde lei, impartit in 345.939.929 de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei/actiune. Capitalizarea de piata a companiei, la pretul final din oferta, de 11 lei/actiune, este de 3,8 miliarde lei (circa 866 milioane euro).
Electrica va fi, astfel, cea de-a sasea companie de pe bursa dupa capitalizare, exceptand companiile straine - Erste Bank (EBS) si fondul de investitii imobiliare NEPI (NEP).
In urma ofertei publice, statul roman a ramas cu 49% din actiunile Electrica. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit 75 milioane euro in oferta si a obtinut astfel 8,6% din actiunile companiei, devenind al doilea mare actionar, dupa stat. Al treilea mare actionar este grupul financiar olandez ING, care a cumparat actiuni prin mai multe entitati.
Pe acelasi subiect: