Electrica a atras 444 mil. euro din vanzarea a 51% din actiuni, cea mai mare oferta publica initiala de pe piata de capital din Romania. Listarea la Londra, in jur de 4 iulie
BVB
Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, pretul final rezultat din operatiune fiind de 11 lei pe actiune, adica pretul minim stabilit prin prospect.
"Au fost indeplinite conditiile de inchidere cu succes a Ofertei. Pretul Final de Oferta pentru Transa Investitorilor Institutionali este de 11 RON/actiune. Pretul de Oferta pentru Transa Investitorilor Mici este: 11 RON/actiune pentru maximum 1.000 de actiuni subscrise cumulativ de fiecare investitor pentru care primesc alocare garantata; 10,45 RON/actiune pentru actiunile subscrise de fiecare investitor in primele 5 zile lucratoare ale Perioadei Ofertei si pentru care nu primesc alocare garantata; 11 RON/actiune pentru actiunile subscrise de fiecare investitor in ultimele trei zile lucratoare ale Perioadei Ofertei si pentru care nu primesc alocare garantata. Pretul Ofertei pentru Transa Investitorilor Mari este de 11 RON/actiune", se arata intr-un anunt publicat vineri pe Bursa de catre Raiffeisen Bank, managerul sindicatului de intermediari ai ofertei publice initiale a Electrica.
Numarul final de actiuni oferit pentru transele investitorilor de retail - atat mici, cat si mari - este de 37,209 milioane de titluri, se mai arata in anunt.
Astfel, investitorii de retail au obtinut 20,99% din volumul total de actiuni scoase la vanzare in cadrul ofertei, de 177,188 milioane, fata de procentajul de 15% alocat initial in prospect.
Intervalul de pret stabilit in prospectul ofertei Electrica a fost de 11 - 13,5 lei/actiune. La pretul maxim de 13,5 lei/actiune, suma atrasa de la investitorii privati ar fi fost de aproximativ 2,384 miliarde lei (543,3 milioane euro).
Oferta prin care statul vinde catre investitori privati 51% dinactiunile Electrica a inceput luni, 16 iunie, si s-a incheiat miercuri. Compania isi propusese sa atraga minimum 435 milioane euro.
Aceasta suma este cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim, depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
Oferta publica inițiala a Electrica a fost intermediata de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD si Swiss Capital.
Tranzactionarea pe BVB si listarea la Londra, in jur de 4 iulie
Electrica, lider in distributia si furnizarea de energie electrica pe piata din Romania, a obtinut aproximativ 1,95 miliarde lei din oferta publica initiala (”IPO”) constand intr-o oferta de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.
Sindicatul de intermediere anticipeaza ca admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa din Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc in sau in jurul datei de 4 iulie, 2014, a anuntat compania.
Pentru GDR-urile vandute in oferta, pretul final a fost stabilit la 13,66 dolari/GDR. La pretul final din oferta, capitalizarea bursiera a Electrica este de 3,81 miliarde lei.
"Acesta este cel mai mare IPO de pana acum din Romania, iar fondurile-record obtinute din listare vor fi folosite pentru investitii. Credem ca atragerea de investitori privati prin listarea liderului in distributia si furnizarea de electricitate de pe piata romaneasca va contribui la cresterea transparentei si a eficientei Electrica, avand un impact pozitiv, atat asupra profitabilitatii acesteia, cat si asupra pretului si calitatii serviciilor prestate utilizatorilor si consumatorilor finali", a declarat, in comunicatul Electrica, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu
Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis, in urma consultarii coordonatorilor globali ai oferte, realocarea unui numar de 10,631 milioane actiuni din transa adresata investitorilor institutionali catre transele de retail, se mai spune in comunicat.
Pentru investitorii mici de retail, cu alocari garantate de pana la 1.000 de actiuni pe investitor, pana la un total de 10.000.000 actiuni, va fi alocat un numar de 8.269.977 actiuni, la pretul final de oferta. Un numar de 11.220.785 actiuni va fi alocat restului din transa de retail, iar investitorii care au subscris in primele cinci zile din perioada de subscriere vor beneficia de un pret de 10,45 lei pe actiune (la un discount de 5% fata de pretul final de oferta), in timp ce investitorilor care au subscris ulterior le vor fi alocate actiuni la pretul final de oferta. Investitorilor mari de retail le va fi alocat un numar de 17.781.875 actiuni sub forma de actiuni si GDR-uri, la pretul final de oferta.
Mai multe despre:
#Electrica
Pe acelasi subiect: