Acordul a fost oficializat in cadrul unei ceremonii la Viena si reprezinta decizia finala de investitii, se arata intr-un comunicat al Gazprom, citat de Bloomberg. 

Rusia a promovat proiectul South Stream dupa mai multi ani de dispute cu Ucraina, prin care tranziteaza jumatate din gazele livrate de Gazprom Europei. 

Rusia a oprit in aceasta luna livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza neintelegerilor legate de datoriile acestei tari.

Disputele de acest tip au dus la intreruperea livrarilor de gaze catre Europa, in 2006 si 2009. 

Tronsonul austriac al South Stream, de 50 de kilometri, nu este foarte lung, dar acest fapt nu diminueaza importanta sa, intrucat este punctul terminus al gazoductului, a declarat directorul general al Gazprom, Alexey Miller. El a spus ca acordul va consolida rolul Baumgarten, unde se va opri South Stream, ca centru nodal de livrare a gazelor in Europa Centrala si de Est. 

Acordul a fost semnat cu doua zile inainte de summitul UE din Belgia, unde va fi discutata strategia de securitate energetica a blocului comunitar si masuri de evitare a intreruperii livrarilor de gaze, in iarna 2014-2015. 

Comisia Europeana a pus sub semnul intrebarii modul in care Gazprom si partenerii sai vor exploata South Stream, in timp ce Ucraina a sustinut ca Rusia foloseste gazele ca arma politica.

Seful OMV, Gerhard Roiss, a declarat ca acordul va spori securitatea aprovizionarii cu gaze a Europei si va respecta legislatia UE, care sustine cresterea concurentei. 

"Europa are nevoie de gazele rusesti si va fi nevoie de o cantitate mai mare de gaze pe masura ce rezervele proprii se epuizeaza", a spus Roiss. 

South Stream, al carui cost de constructie ar putea fi de 16 miliarde de euro, va transporta anual pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze in UE.

Conducta va traversa Marea Neagra pe o distanta de 900 de kilometri, spre Balcani, unde se bifurca catre nord si sud, cu destinatia Austria si Italia. 

Tronsonul austriac va deveni operational de la sfarsitul lui 2016, sub administrarea companiei mixte a OMV si Gazprom, care vor avea participatii egale. 

Livrarile comerciale vor incepe in 2017, iar conducta va ajunge la capacitate in 12 luni. 

In 2011, Gazprom renuntase la planul de constructie a conductei in Austria, preferand Italia, tara de origine a companiei Eni. Compania rusa a semnat insa un acord cu OMV referitor la tronsonul austriac in luna aprilie a acestui an. De atunci, Gazprom a analizat renuntarea la ruta italiana. Directorul departamentului de management al proiectului al Gazprom, Leonid Ciuganov, a declarat in luna mai ca grupul va decide pana in luna iulie daca va construi ambele tronsoane.  Biroul de presa al Gazprom a refuzat sa comenteze marti pe aceasta tema.

Comisia Europeana a cerut Gazprom ca proiectul South Stream sa respecte regulile UE referitoare la separarea operatiunilor de productie de cele de distributie, solicitare respinsa de Rusia.  La inceputul acestei luni, CE a cerut Bulgariei sa suspende lucrarile la South Stream, din cauza problemelor legate de licitatiile de atribuire a contractelor.