"SNN (Nuclearelectrica) analizeaza oportunitatea rezultata din anuntul potentialei vanzari a operatiunilor Enel in Romania, fiind in prezent in stadiul de analiza preliminara a unei parti din perimetrul tranzactiei. Nicio oferta indicativa sau de alta natura nu a fost inaintata catre Enel. O potentiala decizie a managementului SNN cu privire la tranzactie va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor SNN", potrivit comunicatului transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). 

Nuclearelectrica si-a anuntat de anul trecut interesul pentru diversificarea portofoliului prin investitii strategice, in scopul cresterii sustenabile a companiei, in contextul competitiei de pe piata. 

Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an. 

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, se afla de miercuri la Roma (Italia) pentru discutii cu conducerea grupului energetic Enel, privind vanzarea operatiunilor din Romania. El este insotit in aceasta vizita de directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, si de cel al Electrica, Ioan Rosca. 

Nicolescu a afirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca activitatea de distributie a energiei este considerata strategica de statul roman, mai ales in zona Dobrogea, tinand cont de ce intampla in estul tarii. 

"Nu incurajam pe nimeni sa depuna oferta pentru cumpararea distributiei din Dobrogea, mai ales ca exista interes din partea unor companii de stat romanesti", a spus Nicolescu. 

Consiliul director al grupului italian a aprobat o initiativa a directorului general, Francesco Starace, ca printre vanzarile posibile in cadrul programului de consolidare financiara sa fie incluse si activele din Romania si productia de energie din Slovacia, se arata intr-un comunicat al Enel. 

Grupul vrea sa obtina pe operatiunile din cele doua tari, alaturi de alte active nestrategice, 4,4 miliarde de euro.  In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).