Enel cere 1,8 mld. euro pe cele trei distributii de energie din Romania pe care vrea sa le vanda. Guvernul incurajeaza grupul italian sa ramana pe piata locala
Enel cere 1,7-1,8 mld. euro pe cele trei distributii de energie din Romania pe care vrea sa le vanda, in timp ce evaluarile statului indica un maxim de 1,2-1,3 mld. euro, iar daca grupul italian nu va obtine pretul cerut este posibil sa renunte la vanzare, au declarat surse din sectorul energetic, citate de Mediafax.
"Enel cere un bonus de 500 milioane de euro pentru vanzarea la pachet a celor trei distributii de electricitate. Dar nu le da nimeni acesti bani pe intreg pachetul, pentru ca sunt trei contracte de privatizare pentru fiecare companie de distributie, cu clauze contractuale diferite", au mentionat sursele citate.
Sursele au adaugat ca, daca Enel nu va obtine 1,8 miliarde de euro pe cele trei distributii de electricitate, ar putea renunta la vanzarea operatiunilor din Romania, luand in calcul vanzarea unor active din alte tari.
Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an.
Sursele au precizat ca de preluarea unor active de la Enel sunt interesate companii precum E.ON (Germania), EDF (Franta), precum si o companie din China. De asemenea, companiile de stat Electrica si Nuclearelectrica si-au manifestat interesul pentru unele active ale Enel.
Autoritatile romane "incurajeaza" grupul energetic italian Enel sa ramana pe piata locala, garantand un mediu de afaceri prietenos si transparent, afirma Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizare din Departamentul pentru Energie.
"Incurajam ramanerea Enel in Romania, pentru ca am garantat si garantam un mediu de afaceri prietenos si transparent", a declarat Dumitrascu, potrivit Mediafax.
Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, a anuntat ca vrea sa vanda operatiunile din Romania pana la sfarsitul acestui an. Companiile de stat Electrica si Nuclearelectrica ar fi interesate sa preia unele active scoase la vanzare de grupul italian.
Dumitrascu a adaugat ca Enel si-a indeplinit mare parte obligatiile asumate prin privatizarile unor filiale ale companiei de stat Electrica SA.
"Avem incredere in investitorii italieni, chiar si pentru simplul motiv ca Enel si-a asumat responsabilitati din contractul de privatizare, in mare parte indeplinit", a spus Dumitrascu.
Cu toate acestea, Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a deschis o actiune la Tribunalul International de Arbitraj de la Paris impotriva Enel, solicitand plata a 521,58 milioane de euro, invocand optiunea "put", care prevede ca Electrica are dreptul de a vinde si Enel are obligatia de a cumpara un pachet de 13,57% din actiunile fostei Electrica Muntenia Sud, in conformitate cu mecanismul de stabilire a pretului, cuprins in contractul de privatizare semnat in iulie 2007.
In Romania, Enel vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).
Enel a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vanzare a actiunilor a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.
Mai multe despre:
#Enel#energie electrica
Pe acelasi subiect: