Banii obtinuti din listarea Electrica la bursa vor ramane in companie, pentru a lega “energetic” R.Moldova de Romania

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a afirmat saptaman trecuta ca spera ca oferta sa fie incheiata in jurul datei de 26 iunie, iar listarea efectiva sa fie pe 3 iulie, potrivit Mediafax.

Oferta incepe la preturi cuprinse intre 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu, compania vizand sa atraga minim 435 milioane euro. Pretul final de vanzare va fi stabilit in functie subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, care pot plasa ordinele la preturi cuprinse oriunde in intervalul de pret mentionat. Micii investitori vor putea cumpara actiunile la un pret ceva mai mic, acestora urmand sa le fie acordat si un discount de 5% in functie de numarul de actiuni subscrise si de perioada in care plaseaza ordinele.

Aceasta ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Fara a fi luate in calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsa intre aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) si 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

Prin aceasta oferta statul vizeaza transferul a 51% din actiunile companiei (177,18 milioane de titluri) catre investitori privati. In prezent, Electrica este controlata integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Pe segmentul micilor investitori, ordinul minim de subscriere este pentru 250 de actiuni, iar maximul de 20.000 de titluri, iar actiunile sunt subscrise la pretul maxim din oferta, de 13,5 lei/titlu.

Actiunile scoase la vanzare in oferta de catre Electrica pot fi cumparate si sub forma de certificate globale de depozit (GDR-uri), dar numai de investitorii mari de retail si de investitorii institutionali. Fiecare GDR cuprinde 4 actiuni, iar aceste titluri vor fi tranzactionate la bursa de la Londra.

Subscrierile se pot realiza in orice zi lucratoare din perioada ofertei, in intervalul orar 9:00 - 17:00 (ora Romaniei), cu exceptia ultimei zile de derulare a operatiunii, cand programul este intre orele 9:00 si 13:00 (ora Romaniei).

"Vorbim de cel mai mare proces de listare petrecut vreodata pe piata de capital din Romania. Societatea se va lista daca va obtine minm 435 de milioane de euro. Este o dovada de curaj sa incercam 51% listare pe piata de capital din Romania", a afirmat Nicolescu.

El a adaugat ca oferta de listare la bursa a Electrica este o modalitate de incurajare a pietei autohtone de capital, este o dovada si un angajament al Guvernului de a transparentiza si de a imbunatati performantele companiilor de stat. 
"Este o dovada ca statul in momentul de fata este dispus sa continue privatizarile, insa la un pret corect, la un pret care sa fie avantajos si pentru stat, pentru ca mai ales in contextul ultimelor dezvoltari in care Romania si-a imbunatatit ratingul de tara suntem in situatia in care putem sa vindem si suntem dispusi sa vindem daca pretul este unul corect", a spus ministrul.

Electrica a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat, excluzand participatiile minoritare, de 60 milioane lei (13,4 milioane euro), usor sub cel din aceeasi perioada din 2013, iar pe tot anul 2013 a obtinut un castig de 243,4 milioane lei (55 milioane euro), cu 32% sub cel din 2012.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, inainte de listarea companiei la bursa, iar, ca urmare a acestui proces, participatiile minoritare ale grupului au fost transferate catre o societate nou-infiintata in scopul administrarii acestor active, la care statul este actionar unic.

Segmentul de distributie al Electrica este reprezentat de Electrica Distributie Muntenia Nord., Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si compania de servicii energetice Electrica Serv, si este limitat din punct de vedere geografic la regiunile Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.