Dispare stampila in Romania. Oamenii de afaceri au obtinut promisiunea Finantelor
Oamenii de afaceri au obtinut promisiunea Ministerului Finantelor Publice de a elimina stampila, de la 1 iulie, si solicita autoritatilor simplificari suplimentare in zona administrativa.
"Odata cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperita. Cred ca pasul logic urmator ar fi cel al simplificarii administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de stampila? (...) Nu stiu daca ne putem imagina o Romanie fara stampila, dar e deja o realitate in Republica Moldova. Ne-a luat-o inainte, de trei luni au aceasta reglementare, au scos stampila. Cred ca mai sunt doua tari in Uniunea Europeana in acest caz: Romania si Bulgaria", a declarat Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, potrivit Agerpres.
La randul sau, omul de afaceri Dragos Anastasiu a mentionat ca eliminarea stampilei a fost promisa de cei de la Finante mediului de afaceri.
"Va disparea, asa ne-a promis Ministerul de Finante, ca de la 1 iulie dispare", a precizat Anastasiu.
Si omul de afaceri Marius Ghenea a precizat ca in multe tari ale UE "oamenii nu stiu ce e aia stampila".
Pe de alta parte, Florin Jianu a mai spus ca sunt necesare reglementari noi si in privinta capitalului social minim al unei firme, care este prea mic in prezent, respectiv de 200 de lei.
"Cred ca trebuie sa avem o economie moderna, in care sa intri in economie sa te coste un euro, dupa care, prin lege, sa se impuna obligativitatea ca nivelul capitalului social sa fie legat de cifra de afaceri. E foarte simplu de facut acest lucru. Nu mai vorbim de infiintare. Daca in Marea Britanie sau alte tari este posibila infiintarea unei firme in zece minute, cred ca in era digitala e posibila aceasta infiintare si la noi", a subliniat Jianu.
Reprezentantii mediului de afaceri sustin ca au avut deja intalniri cu ministrul Finantelor Publice in care au fost incurajati sa vina cu propuneri de simplificare a procedurilor.
"Sunt multe exemple, pe fiecare domeniu in parte. Va dau un exemplu: conditionarea unei autorizatii de construire de acordul vecinului - e o nenorocire in Romania, pentru ca nimeni nu da acordul decat conditionat cu diverse facilitati", a explicat Dragos Anastasiu.
In privinta controalelor ANAF, el a precizat ca acestea trebuie anuntate din timp si simplificate. "Daca te duci si controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane si stai si controlezi bonuri fiscale de 7 lei si stai la discutii pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor in Romania la contribuabilii mari este in medie de 272 de zile, pe cand in alte tari europene este la jumatate", a mai spus Anastasiu.