Cu un nivel de impovarare fiscala de 18% din PIB, Romania se situeaza pe pozitia 41 din 53 de state in functie de valoarea taxelor colectate de autoritati, avand un regim fiscal mult mai primitor comparativ cu media globala, de 27,8% din PIB. 

In ceea ce priveste Europa, ponderea taxelor platite de companii si populatie in Romania este sub media din regiunea centrala si de Est, de 25,9% din PIB. Nivelul mediu de taxare in vestul Europei atinge 38,9% din PIB. 

Economiile din Europa de Est si din Balcani se concentreaza pe dezvoltarea sectoarelor industriale si prelucratoare, oferind taxe si costuri mai mici decat cele din centrele industriale traditionale din Vest, se arata in studiu. 

"De exemplu, Romania a beneficiat anul trecut de o crestere economica de 2,8%, in principal pe fondul avansului din industrie si comunicatii. Statul devine un centru tot mai cautat pentru industria auto, iar companii precum Daimler, Ford si Draexlmaier au ales in ultimii ani Romania in detrimentrul Germaniei pentru a deschide noi fabrici," a spus Roy Maugham, sef department taxe in cadrul biroului din Londra al UHY Hacker Young. 

Desi Romania ofera investitorilor cel mai bland regim fiscal din Europa, la nivelul statelor emergente cu venituri mici, precum Egipt, Croatia, Guatemala, Peru, Malaysia sau Bangladesh, gradul de impovarare fiscala este superior mediei, un nivel mai ridicat de taxare inregistrandu-se doar in Croatia (19% din PIB). 

Media taxelor colectate de tarile cu venituri mici este de 15,1% din PIB.

Grupul economiilor emergente cu un PIB scazut este format din Romania, Croatia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Porto Rico, Guatemala, Egipt, Bangladesh, Peru, Singapore, Malaysia, Argentina, Uruguay, Jamaica si Barbados. 

Studiul intocmit de UHY Hacker Young arata ca Danemarca are cel mai ridicat regim de taxare din lume, de 48,6% din PIB, urmata de Franta (45% din PIB), Belgia (44,6% din PIB), Finlanda (44% din PIB), Suedia (42,8%) si Italia (42,6%). 

La polul opus, firmele si populatia din Nigeria platesc cele mai mici taxe, de 1,6% din PIB, urmate de cele din Emiratele Arabe Unite (2,7% din PIB), Porto Rico (7,6% din PIB) si Egipt (10,3% din PIB).