Isarescu, despre un nou acord cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscala. Altfel, tot ce se castiga se pierde la dobanzi
Mugur Isarescu
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, apreciaza ca Romania are nevoie, in continuare, de un acord cu institutiile financiare internationale pentru a putea "vinde" credibil reforma fiscala pe care intentioneaza sa o implementeze Guvernul prin modificarea Codului Fiscal si pentru a evita cresterea dobanzilor la care se imprumuta.
"Din experienta mea, eu cred ca este bine sa avem niste parteneri internationali. Ne dau credibilitate, seriozitate si uneori iti trebuie un avocat al diavolului, asta e parerea mea. Chiar daca, uneori, negocierile nu sunt placute, te mai certi cu ei, dar o formula de parteneriat cu ei este buna. In plus, nici nu vad cum am putea noi sa vindem credibil o reforma fiscala de o asemenea amploare pe plan international. E greu", a declarat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.
In ceea ce priveste reforma fiscala, guvernatorul BNR sustine ca, in cazul in care aceasta nu poate fi prezentata credibil, "tot ce ai putea sa castigi din reforma fiscala pierzi la dobanzi".
"Ori, ati vazut ca unul dintre punctele pentru care stau atat de bine la Trezorerie, la surplusuri, este faptul ca le-au scazut cheltuielile cu dobanzile", a subliniat Isarescu.
Dupa ce Guvernul a anuntat intentia de a reduce mai multe taxe prin modificarea Codului Fiscal, sefa misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat ca nivelul propus pentru scaderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atentie, iar luarea unei decizii pe baza datelor financiare inregistrate in primele doua luni din acest an este prematura.
"Credem ca nivelul propus pentru scaderea taxelor ar trebui reconsiderat cu atentie, dat fiind ca va fi nevoie de timp pentru ca masurile care echilibreaza aceste reduceri de taxe sa aiba efect", a declarat Schaechter, intr-o conferinta sustinuta dupa aprobarea in board-ul FMI a raportului intocmit de expertii institutiei in urma consultarilor periodice cu autoritatile romane.
Oficialul FMI a aratat ca stie ca TVA din Romania este una dintre cele mai mari din UE si ca la un moment dat va fi redusa, dar a atras atentia asupra momentului in care va fi operata aceasta taiere. Romania are in prezent una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din UE, taxa fiind mai mare doar in Croatia (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) si Ungaria (27%).
Autoritatile romane propun pentru 2016 reducerea TVA, a accizelor, taxelor pe dividende si sa elimine taxa pe constructiile speciale, masuri cu un impact direct asupra veniturilor estimat la 2,2% din PIB.
Premierul Victor Ponta declara, in martie, ca datele estimate pentru primul trimestru indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, seful Executivului adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun.
El a argumentat astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie.
Mai multe despre:
#Mugur Isarescu#acord cu FMI
Pe acelasi subiect: