Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat ca prin noul Cod de procedura fiscala se doreste "simplificarea procedurilor administrative de recuperare a creantelor fiscale, imbunatatirea echilibrului drepturilor si obligatiilor celor doua parti ale raportului juridic fiscal, respectiv contribuabil si organul fiscal, dar si clarificarea unora dintre institutiile juridice susceptibile de interpretare".

Un alt obiectiv consta in "asigurarea unei stabilitati si predictibilitati pe termen lung a normelor scrise in actul normativ propus a fi rescris".

Totodata, se are in vederea simplificarea procedurilor de administrare a creantelor fiscale, "claritate si accesibilitate prin eliminarea interpretarilor", prin corectarea neconcordantelor existente in prezent intre Codul de procedura fiscala si Codul Fiscal sau alte legi speciale. 

Teodorovici a precizat ca o alta prioritate a documentului este "o eficienta a activitatii de administrare a impozitelor si taxelor".

Senatorul Marinica Dinca (PNL) a declarat ca noul Cod de procedura fiscala este "legea prin care se jupoaie fiecare roman in parte de catre Victor Ponta". 

"Taxele se iau prin acest instrument, Codul de procedura fiscala (...) Ati auzit in zona publica discutandu-se de faptul ca ANAF in ultima perioada a luat masuri abuzive. Ii permite acest Cod de procedura fiscala sa ia si mai bine aceste masuri abuzive (...). ANAF va obtine un instrument din partea lui Victor Ponta si a majoritatii PSD prin care sa ingenuncheze toate firmele romanesti", a sustinut Dinca. 

Proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor, forul legislativ decizional. 

Luni, plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind Codul Fiscal, cu amendamente formulate in comisiile senatoriale, textul legislativ urmand sa fie transmis Camerei Deputatilor, forul legislativ decizional.