Directorul WSJ Europe demisioneaza in urma scandalului privind integritatea editoriala si tirajul
Editia europeana a Wall Street Journal a anuntat, marti, demisia directorului publicatiei, Thomas Langhoff, invocand "toleranta zero pentru ceea ce ar parea o incalcare a normelor de etica profesionala", potrivit unui comunicat emis de editorul acesteia, Dow Jones, citat de AFP.
Potrivit comunicatului emis de Dow Jones marti, Langhoff a demisionat in urma "unui acord incheiat intre serviciul de distributie a ziarului (Wall Street Journal Europe, n.r.) si firma de consultanta olandeza Executive Learning Partnership (ELP), care putea sa dea impresia ca acoperirea actualitatii de catre publicatie putea fi influentata de relatiile comerciale" intre cele doua.
Publicatia britanica The Guardian, care citeaza documente si e-mail-uri pe care le-a obtinut de la mai multe surse, a scris, marti, ca Langhoff a fost fortat sa demisioneze dupa ce a apelat la o escrocherie pentru a creste tirajul editiei europene a Wall Street Journal, insa reprezentantii WSJ Europe au raspuns, miercuri, ca aceste informatii sunt pline de "neadevaruri si de interpretari rautacioase" si ca "Andrew Langhoff a demisionat din cauza unei incalcari a integritatii editoriale".
Un parteneriat de 5 centi
Miercuri, presa a scris ca WSJ Europe a platit mai multe companii europene pentru a cumpara in secret mii de copii ale ziarului, la pretul de 5 centi bucata. Aceasta actiune a avut scopul de a creste tirajul ziarului si de a induce in eroare advertiserii, scrie The Guardian. Parteneriatul intre ELP si WSJ Europe implica si un contract prin care ziarul urma sa publice articole pozitive despre activitatea ELP, mai scrie The Guardian.
Tot The Guardian scrie ca directorul executiv al Dow Jones, Les Hinton, un apropiat al lui Murdoch, era la curent cu acest program de crestere falsa a tirajului, insa purtatorul de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze aceasta informatie.
Intr-un articol publicat pe site-ul sau, WSJ scrie ca, in urma unei anchete interne, s-a descoperit ca Langhoff a facut personal presiuni asupra a doi reporteri pentru a scrie articole favorabile despre ELP.
Acordul dintre departamentul de distributie al ziarului si compania olandeza ELP, care intre timp a expirat, nu a fost dezvaluit cititorilor, mai scrie WSJ intr-o nota la acest articol de pe site. ELP nu a comentat acest subiect.
Langhoff, care a fost numit director in ianuarie 2009, va fi inlocuit, interimar, de Kelly Leach, responsabil pentru strategie din partea Dow Jones, a indicat Wall Street Journal Europe.
Dow Jones si filiala sa Wall Street Journal apartin grupului New Corporation, detinut de magnatul media Rupert Murdoch. Intr-un comunicat, Wall Street Journal Europe a indicat faptul ca Langhoff, care lucreaza pentru grupul media din 2003, a "construit o echipa solida si lasa in urma lui un (Wall Street) Journal cu o buna imagine in Europa, cu initiative in pregatire".
La randul lor, compania lui Rupert Murdoch News Corporation - care detine Dow Jones - si filiala ei britanica News International sunt in mijlocul unui scandal privind interceptari telefonice ilegale, care a inceput in Marea Britanie, dar se pare ca are ramificatii si in Statele Unite ale Americii.
Citeste si
Franta vrea ca fondul de salvare a zonei euro sa fie transformat in banca