Bilantul scandalului certificatelor de poluare: Presedintele ANPM a demisionat, dar Romania pierde 2 mld. de euro
Statul a pierdut 1,2 miliarde de euro, iar presedintele Agentiei pentru Protectia mediului si-a pierdut si el functia. Iosif Nagy si-a inaintat azi demisia, dupa ce institutia pe care a condus-o nu a fost in stare sa intocmeasca documentatia necesara ca Romania sa poata vinde certificate de poluare.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, l-a propus pe Abos Gabor in locul lui Nagy Iosif. Ministrul si-a inaintat propunerea premierului Emil Boc, pentru ca Gabor sa fie numit in functie prin hotarare de guvern, functie aprobata ulterior de seful Guvernului.
Abos Gabriel este fostul adjunct al comisarului general al Garzii de Mediu.
Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.
Concret, Agentia pentru Protectia Mediului nu a facut Inventarul National al Emisiilor de Gaze cu efect de sera. Este vorba despre 6 studii din care sa rezulte cat polueaza cele mai mari intreprinderi din tara. Datele ar fi trebuit trimise Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto. Pentru ca angajatii statului nu s-au achitat de sarcini, Romania nu mai are dreptul sa vinda cele 300 de milioane de certificate verzi pe care le detine.
"Cand am preluat ministerul in 2010, colegii mi-au raportat ca nu sunt nici macar pornite acele 6 studii. Sper sa finalizam studiile pana la sfarsitul anului", spune Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Adica stam pe margine cel putin 6 luni.
"Pentru ca oamenii politici s-au certat, mediul cu economia si asa mai departe, Romania a pierdut", spune la randul sau presedintele Traian Basescu.
Romania are un surplus 300 de mil. de certificate de emisii de carbon
Iar daca nu rezolvam problema pana la sfarsitul anului viitor cele 300 de milioane de certificate expira. Am iesit oricum in pierdere. Si asta pentru ca pretul lor scade de la un an la altul. In 2008, puteam lua 3 miliarde de euro pe ele, acum mai obtinem doar 1,2 miliarde. Aproape 2 miliarde de euro s-au dus pe apa sambetei din nepasare si neglijenta.
"Ministerul Economiei este cel care a facut intregul demers ca sa se initializeze acest proces dupa ce 5 ani de zile, Ministerul Mediului nu a facut nimic", spune Adriean Videanu, fost ministru al Economiei.
Abia numit, noul sef al Agentiei pentru Protectia Mediului, Abos Gabriel, fost comisar-adjunct al Garzii de Mediu, trebuie sa faca intr-un an ce nu au reusit predecesorii sai in 6.
Cu suspendari similare au mai fost sanctionate, in trecut, de acelasi for, si Grecia, Bulgaria si Croatia.
Citeste si
Smartphone-ul de 100 de euro vandut la supermarket
Alpha Bank si Eurobank au fuzionat. Actiunile celor doua banci au crescut cu 30%