Dinu Patriciu, intre succes si decadere. Cum si-a construit un imperiu financiar pe care l-a pierdut in doar cativa ani. Afacerea Rompetrol
Daca in anii ’90, numele lui Dinu Patriciu s-a legat de politica si de PNL, in anii 2000, aceasta a devenit unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Romania, principala sa afacere la acea vreme fiind Rompetrol. Dupa vanzarea companiei, in 2009, catre kazahii de la KazMunaiGaz, Patriciu s-a axat pe afaceri imobiliate, a investit in mass-media, dezvoltand trustul Adevarul Holding, si a deschis reteaua de magazine de cartier Mic.ro, care a dat insa faliment, la scurt timp.
Dinu Patriciu a achizitionat, in 1998, de la statul roman una dintre cele mai mari companii energetice din Romania – Rompetrol, prin intermediul Romania Moldova Direct Fund, un fond de investitii privat cu management american.
Achizitia l-a propulsat rapid intre cei mai importanti jucatori de pe piata energetica. Din postura de director general al Rompetrol, Patriciu a transformat grupul intr-o societate petroliera multinationala cu sediul in Olanda, care opera in 13 tari.
In 2002 a incheiat una dintre cele mai importante tranzactii de pe piata energiei din Romania – parteneriatul cu grupul austriac OMV, care a cumparat un pachet de 25% din actiuni si care a transformat Rompetrol intr-una dintre cele mai importante companii energetice din Europa Grupul Rompetrol s-a extins in Balcani, Moldova, Georgia si Ucraina, facand achizitii importante in regiune, iar Patriciu era cotat, in 2006, de revista Capital ca fiind al saptelea dintre cei mai bogati romani, cu o avere de 300-350 de milioane de dolari.
In 2007, dupa ce a infirmat de mai multe ori informatia care circula in piata, Dinu Patriciu anunta vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol catre gigantul de stat KazMunaiGaz, restul de 25% intrand in portofoliul kazahilor doi ani mai tarziu. Patriciu castiga, in urma tranzactiei, 2,7 miliarde de dolari, fiind propulsat pe primul loc in topul celor mai bogati romani.
Patriciu a fost primul roman care a deschis o companie privata dupa ’89. Cum a facut primul milion
In documentarul "Kapitalism - reteta noastra secreta", Dinu Patriciu a povestit cum s-a lansat in afaceri in Romania post-revolutionara. De altfel, el a fost primul roman care a deschis o companie privata dupa evenimentele din decembrie 1989, dupa caderea regimului comunist.
"In februarie '90,am creat prima companie privata din Romania, cu un numar de inregistrare cu vreo 7 de zero si un 1 la coada. Alfa se chema, din acelasi motiv. Era un birou de arhitectura, evident. Si asa am inceput sa castig primii bani. Imi aduc aminte, lucram cu cativa colegi, unul dintre ei si-a luat o masina, o pusca de vanatoare, celalalt un apartament ... Eu am investit in terenuri, pana la ultimul ban. Si asa a inceput aventura. Primul milion l-am facut foarte greu, dar l-am facut in primul an dupa '90, din cateva proiecte pe care le-am facut pe terenuri proprii, vanzandu-le apoi unor pionieri ai antreprenoriatului care au visat prea repede ", spunea Dinu Patriciu in documentarul "Kapitalism - retea noastra secreta", realizat in 2010 de Alexandru Solomon.
Viata dupa Rompetrol: imperiu media, lant de retail si imobiliare
In 2006, Dinu Patriciu a devenit proprietar de trust media, atunci cand a preluat de la Ana Maria Tinu societatea Adevarul. In anii urmatori a dezvoltat trustul Adevarul Holding care cuprindea, pe langa cotidianul infiintat de Dumitru Tinu, in 1990, reviste pentru femei, de sanatate, de gatit, de monden, istorice, precum si o divizie radio-TV. Adevarul Holding a adus si franciza Forbes in Romania.
Potrivit www.adevarul.ro, din septembrie 2006 si pana in martie 2012, Patriciu ar fi investit 200 de milioane de dolari pentru ridicarea grupului de presa. Adevarul Holding a fost cumparat ulterior de omul de afaceri Cristian Burci si si-a cerut insolventa in 2012.
Omul de afaceri s-a asociat, in 2009, cu fostul premier georgian Lado Gurgenidze, alaturi de care a cumparat banca georgiana Banca Populara, pentru suma de 15 milioane dolari.
Dinu Patriciu se afla, in anul 2008, pe pozitia 462 in clasamentul celor mai bogati oameni din lume realizat de revista americana Forbes, cu o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari, si era, totodata, cel mai bogat roman. Patru ani mai tarziu, Patriciu coborase pe locul 854, cu o avere estimata de Forbes la 1,5 miliarde de dolari. In 2013, Dinu Patriciu a parasit topul, singurul roman prezent printre cei mai bogati oameni din lume fiind Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari.
In ceea ce priveste afacerile imobiliare, Patriciu detinea active in Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro in mijlocul crizei.
In Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romana Offices, Cubic Center si Evo Center (in Pipera), Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.
Moartea lui Dinu Patriciu lasa trei procese in judecare
In momentul mortii sale, omul de afaceri avea trei dosare pe rolul unor instante si un alt dosar aflat in faza de ancheta la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
Pe rolul Curtii de Apel Bucuresti se afla dosarul Rompetrol, in care Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital. Urmatorul termen de judecata din acest proces va avea loc in 2 septembrie.
In cazul lui Dinu Patriciu, instanta va constata incetarea procesului penal, dar, pe de alta parte, in ipoteza in care judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti vor constata ca statul roman a fost prejudiciat in urma actiunilor omului de afaceri, poate fi dispusa confiscarea extinsa. In acest caz, o parte din averea lui Dinu Patriciu, care le va reveni urmasilor sai, va fi pusa sub sechestru.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, la 28 august 2012, de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, trimis in judecata in septembrie 2006, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare. Totodata, instanta i-a achitat si pe ceilalti 11 inculpati din dosar, printre care Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache.
Pe langa acest dosar penal, Dinu Patriciu mai are alte doua cauze, in care urma sa se judece cu sotia sa, Dana Patriciu. Unul dintre ele, in care sotia sa a cerut partajarea averii si o jumatate din totalul acesteia, se afla la Judecatoria Sectorului 1.
Pe de alta parte, procurorii DIICOT instrumenteaza un dosar in care era implicat si Dinu Patriciu, respectiv cel care vizeaza privatizarea rafinariilor Petromidia si Vega. Dinu Patriciu si mai multi directori din Rompetrol erau acuzati de inselaciune si, potrivit anchetatorilor, banii prevazuti in clauzele de investitii nu au fost folositi in acest scop. Cauza este disjunsa din dosarul Rompetrol, care se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.
Decaderea
2012 pare sa fi fost anul de rascruce pentru Dinu Patriciu, care a inceput sa aiba probleme financire si la sfarsitul caruia starea de sanatate precara a necesitat un transplant de ficat. Ca sa faca fata prabusirii imperiului media si falimentului rasunator si costisitor al retelei de retail Mic.ro, Patriciu a inceput sa vanda din proprietati si obicte de arta.
Averea omului de afaceri a scazut in ultimii ani din cauza unor investitii care s-au dovedit neinspirate. Cel mai rasunator esec a fost cel al lantului de retail Mic.ro. In septembrie 2011, Patriciu detinea 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe si 110 mobile, si 58 de unitati Macro si miniMax. Un an mai tarziu, firma prin care Patriciu detinea magazinele, a intrat in insolventa, dupa investitii de cateva zece de milioane de euro, din cauza datoriilor neplatite.
Dincolo de datoriile pe care le aveau la furnizori si la proprietarii spatiilor in care functionau, in 2011 si 2012, lanturile de magazine detinute de Patriciu, Mic.ro si miniMax, s-au imprumutat de la mai multe banci cu peste 45 de milioane de euro. Datoriile retelei, la banci si furnizori, depaseau 700 de milioane de lei in 2012. Dupa intrarea in insolventa, administratorul judiciar a incercat sa vanda companiile, dar nu a reusit.
Dinu Patriciu si-a scos la vanzare, in 2012, si un iaht, ambarcatiune de lux pe care cerea 44 de milioane de euro, dar si cele patru aeronave care au costat 12 milioane de dolari, dar pe care era dispus sa le vanda la jumatate de pret.
Omul de afaceri a mai vandut cladiri de birouri de zeci de milioane de euro pentru a face rost de bani. Patriciu, care avea o colectie de tablouri, a gajat anul trecut aproape 80 dintre ele, cu o valoare de achizitie de peste 2 milioane de euro, intre ele aflandu-se si Tonita, Grigorescu, Luchian, Tuculescu, catre firme pe care le controleaza, precum si catre Melanie Anne Chen, cu care se presupunea ca avea o relatie extraconjugala, scrie Mediafax. Melanie Anne Chen este membru in boardul director al DP Holding si presedinte executiv al Marine Resources Exploration International BV, firme detinute de Patriciu.
Pe acelasi subiect: