Familia lui Joseph s-a ocupat de comertul cu aur inca de pe vremea Imperiului Otoman, facilitand drumul marfurilor pretioase catre Orientul Mijlociu, scrie Business Insider. Coincidenta sau nu, numele bancherului parea sa fie predestinat, Joseph insemnand „galben” sau “aur” in limba araba.

Cunoscuta pentru operatiunile sale bancare clandestine, misterioasa familie Safra continua si astazi sa fie o ”fortareata” a succesului din domeniul financiar. Presa de peste Ocean se intreaba cum a reusit insa o familie atat de bogata si de controversata, totodata, sa ramana destul de discreta in media?

Dinastia Safra a luat nastere in timpul Imperiului Otoman, cand stra-strabunicul lui Joseph Safra se afla la carma afacerilor cu aur, pe care le intermedia in Orientul Mijlociu. Dinastia, asa cum este cunoscuta astazi in ochii publicului larg, a fost condusa la inceputuri de stra-strabunicul bancherului Joseph Safra.

Familia de origine libaneza a reusit sa capete increderea tuturor „bancherilor” din Turcia acelor vremuri, in special datorita facilitatilor pe care le intermediau intre Alexandri, Aleppo si Istanbul. La inceputul secolului XX, Imperiul Otoman a inceput sa se destrame, iar tatal lui Joseph, Jacob, a decis atunci sa plece in Beirut, acolo unde a pus bazele unei alte afaceri. Jacob s-a separat atunci de afacerea detinuta de intreaga familie (Safra Freres et Cie.) pentru a infiinta in Beirut o banca ce avea sa-i poarte numele: Jacob E. Safra.

Fiul sau, Edmond, s-a alaturat tatalui in afaceri, la varsta de 16 ani si curand a preluat conducerea departamentului bancar de tranzactii cu metale pretioase.

Dupa al doilea Razboi Mondial, Safra si-au mutat baza operationala in Brazilia, dar au pastrat discretia. In 1952, Jacob si-a transferat afacerile in Sao Paulo, Brazilia. Trei ani mai tarziu, Bana Safro de Investimento avea baza operationala in cel mai mare oras brazilian. Aici familia s-a remarcat in randul bogatiilor prin discretia cu care se ocupa de business. Interesant este ca Safras pastra toate actele oficiale intr-un dialect arab, cunoscut doar oamenilor educati din Orientul Mijlociu. Ulterior, Banco Safra din Sao Paulo este manageriata de fratele mai mic al lui Edmond, Moise.

Datorita reputatie ireprosabile din sectorul financiar, Edmond Safra si-a transferat operatiunile in Elvetia, pentru a dezvolta o Banca a Alimentelor. Aceasta a fost miscarea care l-a pus in evidenta pe tanarul intreprinzator Edmond. A inceput cu o investitie de 1 milion de dolari, dupa care banca a crescut incet incet, devenind ulterior centrul imperiului familiei, cu active care depaseau cinci milioane de dolari la inceputul anilor `80. In 1966, Edmond fonda ceea ce avea sa fie cea mai de succes operatiune americana, si anume Republic National Bank din New York.

La putin timp dupa succesul lui Geneva, Safra s-a intors in America pentru a-si incerca inca o data norocul. Si a reusit. Pana in 1985, banca sa ocupa locul trei dupa volumul operatiunilor din New York, dupa Citigroup si Chase Manhattan.

In 1980 numele familiei a fost aruncat intr-un scandal mediatic, cand Edmond s-a vazut fortat sa vanda Banca Alimentelor catre American Express pentru 650 milioane de dolari, un acord despre care s-a spus ca l-a bantuit pe bancher ani de zile in sir. Intelegerea s-a facut, dar American Express nu si-a respectat cuvantul dat libanezilor si a tarat numele Safra intr-o campanie de defaimare, lucru cu care bancherii nu erau obisnuiti. Dupa o serie de probleme disputate public, Edmond si-a prezentat intentia de a cumpara din nou Banca Alimentelor. American Express a refuzat insa. Ca reactie, familia Safra a deschis o noua banca care avea sa concureze cu businessul achizitionat de cei de la American Express.

In 1989, American Express a prezentat public scuze fata de Safra, donand in acelasi timp opt milioane de dolari ca recompensa pentru prejudiciile aduse de-a lungul timpului.

In tot acest timp, Edmond a stat departe de insuratoare, fiind un burlac convins pana la varsta de 44 de ani. Fratii sai insa nu erau de aceeasi parere cu el, sperand sa dea nastere curand unui fiu care sa-i calce pe urme si sa se ocupe mai tarziu de afacerile familiei. Visul bancherului era acela ca Banco Safro sa ajunga la 1000 de ani de traditie. In 1969, Edmond a cunoscut-o insa pe Lily Monteverde. Aceasta din urma tocmai isi pierduse sotul, care se sinucise, cand s-a apropiat de cel mai ravnit bancher al momentului. Deja o mostenitoare bogata, Lily a cautat sa devina si mai prospera, implicandu-se in diverse afaceri. Cu toate astea, ea n-a reusit sa-i impresioneze pe cumnatii sai, care nu erau convinsi de geniul sau antreprenorial.

Nu doar ca trecuse de mult timp de varsta la care putea, fara probleme, sa dea nastere unui copil, dar numele sau era pe lista suspectilor privind moartea bizara a sotului sai. Exact tipul de sotie nepotrivita pentru Edmond, considerau fratii acestuia.

Convins de familie, bancherul a pus capat relatiei cu Lily mai tarziu si s-a intors in New York. Despartirea n-a tinut insa mult, iar cei doi au ajuns la altar in 1976, nu inainte de a incheia un contract prenuptial, care includea nici mai mult, nici mai putin de 600 de pagini!

Casatoria celor doi n-a fost deloc trainica, ea durand doar doua luni. Suficient pentru ca Edmond s-o duca in luna de miere pe Lily intr-unul din cele mai exclusiviste si mai scumpe locuri din lume: Riviera Franceza.

Cei doi au dus o viata de lux, detinand mai multe proprietati in diverse colturi ale globului, inclusiv in zona Rivierei Franceze, dar se ocupau totodata si cu acte de caritate, donand milioane de dolari unor proiecte religioase, educationale, culturale sau medicale, din diverse colturi ale globului.

In 1999 Edmond Safra a fost gasit mort in apartamentul sau din Monaco. Cauza mortii a fost un incendiu. Asistenta ta a fost acuzata de crima si gasita vinovata, desi au existat voci care au spus ca nu ea fusese autoarea crimei. Unii au sustinut ca in spatele asasinatului ar fi stat chiar mafia ruseasca. Altii, in schimb, au suspectat-o pe sotia sa, Lily. Aceasta din urma nu s-a lasat insa afectata de acuzatiile care i-au fost aduse si si-a continuat munca filantropica. Recent a donat casei de licitatii Christie`s bijuterii care au fost licitate la 38 milioane de dolari.

In ceea ce-i priveste pe fratii lui Edmond, ei se ocupa in continuare de afacerile familiei, care depasesc un miliard la ora actuala, scrie revista Forbes.

Joseph si Moise, fratii lui Edmond se ocupa cu succes de conducerea Banco Safra, pozitionand-o in topul institutiilor de credit. Au atat de mult succes incat Joseph a fost clasat pe prima pozitie in topul celor mai bogati bancheri ai lumii, intocmit anul acesta de Forbes.

In varsta de 73 de ani, Joseph isi manageriaza cu succesul business-urile, ba chiar are planuri in ceea ce priveste afacerile familiei. Anul trecut, de exemplu, a platit 1,1 miliarde de dolari pentru Banca Suediei si aproape 300 milioane de dolari pentru un birou situat pe Madison Avenue.