Tinerii, in general, sunt cei mai vulnerabili, atunci cand ies de pe bancile scolii, pasesc in lumea reala si nu stiu incotro sa o apuce.

Fiecare ar trebui sa-si croiasca propriul drum in viata cu propriile reguli, dar acest lucru nu se poate face fara a-i asculta pe altii si fara a le urma actiunile, uneori.

Povestile de succes ale oamenilor de succes sunt, de cele mai multe ori, sursa de inspiratie pentru tineri. Publicatia americana Forbes a facut un grupaj cu intamplari si situatii din vietile celor mai influenti oameni ai planetei, care pot deveni pilde pentru cei care se afla la inceput de drum in cariera. Iata mai jos cateva dintre ele:

Steve Jobs: “Traieste fiecare zi ca si cum ar fi ultima”

“Cand aveaM 17 ani, am gasit un citat care suna in felul urmator: “Daca traiesti fiecare zi ca si cum ar fi ultima, in mod cert, intr-o zi vei cel ales.” M-a impresionat profund, iar de atunci, timp de 33 de ani, m-am uitat in oglinda in fiecare dimineata si m-am intrebat: “ Daca astazi ar fi ultima zi a vietii mele, as mai vrea sa fac ceea ce fac astazi?” Zile la rand raspunsul a fost “ Nu!” si tot timpul am stiut ca trebuia sa schimb ceva.”

Bill Gates: “Aceia care primesc mult trebuie sa dea inapoi la fel mult”

“In ziua in care am fost admis la Harvard, mama mea a fost foarte mandra si tot timpul a tinut sa faca presiuni asupra mea pentru a face mai mult pentru altii. In cadrul unui mini-eveniment organizat inaintea nuntii, ea a citit cu voce tare o scrisoare adresata viitoarei mele sotii, Melinda. Mama mea a fost foarte mult timp bolnava de cancer, dar cu toate acestea, a considerat ca aceea este oportunitatea perfecta pentru a-si face gandurile cunoscute. La finalul scrisorii mama a mentionat: „ Aceia acare primesc mult sunt si cei care trebuie sa dea inapoi la fel mult.”

Michael Dell: “Nu face niciodata pe desteptul”

“Incearca sa nu fii cea mai desteapta persoana dintr-o incapere. Dar, daca totusi esti, iti sugerez sa inviti persoane mai destepte sau sa iti gasesti o alta incapere. In cercurile profesionale se numeste networking, in organizatii, teambuilding, iar in viata se numeste familie, prieteni sau comunitate. Cu totii suntem un dar pentru ceilalti, iar dezvoltarea mea ca lider mi-a aratat in nenumarate randuri ca experientele cele mai profitabile provin din relatiile mele stabilite anterior.”

Michael Bloomberg: “Nu sta retras pentru o perioada indelungata de timp”

“Primul meu loc de munca, in afara celor din timpul studentiei, a fost la o companie pe Wall Street, unde am lucrat 15 ani. A fost o perioada extraordinara, cu multe momente placute si laude primite de la sefii mei. Toata lumea m-a indragit pana in ziua in care m-au concediat. Cu toate acestea, am ramas optimist, deoarece pentru mine fericirea a fost echivalenta cu incercarea de a razbi in ceea ce imi propusem. La scurt timp, fara a sta prea mult pe ganduri, am pus bazele propriei mele companii.”

JK Rowling: “Esecul poate fi fundamental succesului”

“De ce vorbesc despre beneficiile esecului? Pur si simplu pentru ca esecul a insemnat desposedarea de neesential. Am incetat sa mai pretind cine aratam ca sunt si mi-am focalizat intreaga energie pe realizarea lucrurilor care intr-adevar contau pentru mine. Este foarte probabil sa nu fi gasit determinarea necesara de a reusi in domeniulul de care credeam ca apartin. Pot spune ca am fost eliberata, si in mod miraculous inca mai eram in viata, aveam o fiica pe care o adoram. Aveam, de asemenea, si o masina de scris veche alaturi de o idee mare. Astfel, aceasta decadere a constituit fundamantul pe care mi-am refacut viata.“

Mark Zuckerberg: “Este mai usor sa reusesti daca faci ceea ce iti place”

“Cand te duci acasa, iar la cina gasesti cea mai groaznica gustare, poti sa pregatesti altceva, daca doresti. Insa daca ai juca un joc, unul destul de greu, vei face tot posibilul sa castigi. Putem observa ca este mult mai usor sa obtii ceva daca actionezi din placere si faci ceea ce iti place“.

Larry Page: “Abordeaza vise marete. Nu exista concurenta”

“Consider ca este mult mai usor sa progresezi atunci cand ai vise mega-ambitioase. Stiu ca poate suna nebunesc, dar din moment ce nu exista alte persoane suficient de nebune sa actioneze astfel, vei avea mai putina concurenta. Sunt atat de putini oameni de genul acesta, incat cred ca ii stiu pe toti dupa nume. Cei mai buni oameni doresc sa lucreze cu provocari, ceea ce s-a intamplat si cu Google.”

Eric Schmidt: “Nu strica sa ai un plan”

“Chiar nu strica sa ai un plan pentru toate. Mi se pare ca este vorba despre posibilitatea de a-ti face singur norocul. Esti la curent cu realizarile celor mai de succes oameni si stii ca multi au muncit mult pentru a profita, fara a-si da seama, de pe urma oportunitatilor ivite. Nu poti planifica inovatiile si nici inventiile. Tot ce poti face este sa incerci din rasputeri sa fii la locul potrivit in momentul potrivit si atat. Spre exemplu, stimulatorul cardiac a fost inventat acum 70 de ani fara a fi aplicat vreodata unei persoane. Mai tarziu, inventatorul a decis sa-l testeze pe un prieten blonav, iar cele 25 de stimulatoare s-au dovedit a fi salvatoarele vietii acestuia. “

Eli Broad: “Nu poti avea succes daca esti timid”

“Nimeni nu facut niciodata un milion de dolari fiind precaut, timid sau responsabil. La 22 de ani, recent casatorit, mi-a venit nebuneasca idee sa renunt la cariera mea si sa incep o afacere construind case. Nu aveam nici cea mai mica idee despre ce presupunea asta. Uneori, cele mai nebunesti idei aduc si cel mai mare profit.”

Ted Turner: “Lucreaza intens si promoveaza-te”

"Cand am fost intrebat: „Care este secretul succesului?” am raspuns simplu „Trezirea de dimineata, munca intensa si publicitatea.”

Jerry Yang: “Nu lasa stirile sa te doboare”

“Pot sa va promit ca cele mai mari lucruri se realizeaza in vremuri grele, precum sunt cele din zilele noastre. Yahoo! si-a inceput activitatea intr-o recesiune economica la inceputul anilor '90. Alte mari companii, alte idei marete, produse si chiar miscari sociale au venit ca urmare a unor decizii care voiau sa faca totul intr-un mod nou.”