"In aproximativ doua saptamani va fi elaborat caietul de sarcini, in care va fi inclus si pretul de pornire a licitatiei. Dupa aceasta etapa va urma o perioada de 30 de zile in care companiile vor putea depune ofertele angajante", a afirmat Vladan, citat de Mediafax.

Producatorul rus de energie electrica TISE (Tehnolgies Investments Services Energy), cu capital majoritar de stat, a fost infiintat la Moscova in 2003, avand ca actionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiara a Gazprom.

Firma Aisa Invest este controlata indirect de omul de afaceri Stefan Vuza si administreaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR). Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iaritex, Uzuc Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebes, Contactoare Buzau si Inav Bucuresti.

Firma de constructii-montaj Pegamont este controlata in proportie de 70% de o persoana fizica din Ploiesti, Mircea Apostolescu. Firma a derulat lucrari pentru companii precum Petrom, Transgaz, Conpet, Petromservice sau Rominserv.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, cu 54% din actiuni, arata intr-un comunicat transmis marti ca privatizarea combinatului va fi una combinata, respectiv negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic.

"Urmeaza ca, pe baza discutiilor si a negocierii ofertelor preliminare si neangajante depuse de cei patru potentiali investitori, sa se finalizeze dosarul de prezentare in vederea organizarii licitatiei cu oferta in plic", se arata in conunicatul Ministerului Economiei.

Vladan afirma, la sfarsitul lunii martie, ca licitatia de pentru vanzarea Oltchim va avea loc la 31 mai, insa procesul va fi dificil, din cauza pierderilor inregistrate de combinatul chimic.

Termenul impus de Fondul Monetar International (FMI) pentru privatizarea Oltchim este sfarsitul lunii aprilie.
In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,31% din titluri), fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) si juridice (1,8%).

Incepand din 2007, Oltchim a inregistrat anual pierderi, care au cumulat 763 milioane lei, si a incheiat anul trecut cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Datoriile totale ale companiei se ridica la 2,5 miliarde lei, in principal catre Electrica, banci si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

La inceputul lunii martie, Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 135 milioane euro, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Potrivit unui document oficial, redactat la jumatatea lunii martie, Guvernul vrea sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.

Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.

Cumparatorul Oltchim va trebui insa sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane euro, la platformele Ramnicu Valcea si Bradu (308,3 milioane euro) si la rafinaria Arpechim (374,2 milioane euro). Odata cu achizitionarea Arpechim, rafinarie detinuta de OMV Petrom, investitorul ar putea fi insa obligat sa preia si obligatii de mediu ale OMV Petrom, care inca nu sunt cuantificate.

Preluarea Arpechim va fi discutata insa doar dupa privatizarea Oltchim, cumparatorul urmand sa negocieze direct cu OMV Petrom. Arpechim este principalul furnizor de materii prime al Oltchim.