Se pregateste privatizarea Oltchim. Printre cei interesati, cel mai mare producator de energie electrica din Rusia
Privatizarea Oltchim a atras patru investitori, printre care un puternic grup din Rusia, iar Guvernul intentioneaza sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA, scrie Mediafax.
Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.
Actiunile Oltchim vor fi vandute intr-un proces in care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi pretul, iar statul se va baza in negocieri pe evaluari care releva ca valoarea de piata a companiei poate ajunge si la aproape 300 milioane euro, daca Oltchim beneficiaza si de serviciile rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflata in prezent in proprietatea Petrom. Fara materia prima furnizata de Arpechim, valoarea Oltchim este insa zero, se arata intr-un document oficial obtinut de Mediafax.
OMV Petrom a anuntat in Luna martie a anului trecut ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei, insa fara rezultat.
Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 54,8% din actiuni. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,31% din titluri), fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, prin intermediul Nachbar Services (14,02%), persoane fizice (11%) si juridice (1,8%). Compania are un capital social de 34,3 milioane lei, cu o valoare nominala a actiunii de 0,10 lei.
Guvernul intentioneaza sa vanda intregul pachet de actiuni detinut la Oltchim, termenul impus de Fondul Monetar International (FMI) pentru finalizarea procedurii fiind sfarsitul lunii aprilie a acestui an.
Documentul citat releva ca pentru privatizarea Oltchim si-au exprimat interesul companiile TISE (Rusia), Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (Romania) si PCC (Germania), in prezent actionar minoritar la combinatul din Valcea. Compania romaneasca Rompet Rogas, desi mentionata in documentul oficial al Guvernului ca fiind interesata de Oltchim, nu figureaza insa nici la Registrul Comertului.
Producatorul rus de energie electrica TISE (Tehnolgies Investments Services Energy), cu capital majoritar de stat, a fost infiintat la Moscova in 2003, avand ca actionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiara a Gazprom.
Incepand din 2007, Oltchim a inregistrat anual pierderi, care au cumulat 763 milioane lei, si a incheiat anul trecut cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Datoriile totale ale companiei se ridica la 2,5 miliarde lei, in principal catre Electrica, banci si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Fata de AVAS, Otchim are o datorie de 508,4 milioane lei, la care se adauga un provizion pentru dobanzi de 29,8 milioane lei calculate pana in 2007 si alte dobanzi totale de 501 milioane lei pentru perioada 2007-2011.
Pe acelasi subiect: