Profitul net al companiei a fost de 9,5 miliarde de dolari, in trimestrul care s-a incheiat in luna martie, fata de 11,6 miliarde de dolari cat s-a inregistrat anul trecut.

Cu toate acestea, rezultatele sunt mai bune decat se astepta multa lume, iar vanzarile de iPhone si ipad au reusit sa insumeze 43,6 miliarde de dolari.

Desi am atins un nivel decent din punct de vedere financiar, recunoastem ca ritmul nostru de crestere a scazut si ca rezultatele sunt mai slabe decat nivelul exceptional inregistrat in 2012”, a declarat Timp Cook, directorul Apple.

Dupa ce pretul actiunilor in cadrul companiei a scazut in ultima perioada, ca urmare a ingrijorarilor din piata ca produsele lor nu mai sunt cerute de consumatori, Apple a anuntat vanzarea a 37,4 milioane de iPhone-uri si 19,5 milioane de iPad-uri in cele trei luni de la inceputul anului.

Gigantul IT continua astfel sa ramana un jucator dominant pe piata computerelor si a tabletelor, dar investitorii sunt tot mai preocupati, atat de avantul luat de rivalii de Samsung, cat si de faptul ca nu se intrevede nicio lansare viitoare din partea Apple.

Analistii au sugerat in ultima perioada ca brandul are nevoie sa creeze si sa dezvolte noi produse pentru a se mentine inaintea competitorilor, in loc sa se bazeze pe cele deja existente.

Piata e saturata de aceleasi produse Apple. Investitorii cauta inovatie. Realitatea e ca oamenii se uita acum la alte produse si cauta caracteristici interesante in dreptul competitiei”, spune Lauren Balter, analist la Oracle Investment Research.

De la recordul pozitiv inregistrat in septembrie 2012, Apple si-a pierdut in jur de 40% din valoarea pe piata. Directorul companiei a incercat sa dea insa asigurari actionarilor si investitorilor ca firma va lua masuri pentru a-si mentine dominatia pe piata.

Declinul actiunilor Apple din ultimele doua trimestre a fost foarte frustrant pentru noi toti, dar vom continua sa ne dam toata silinta. Cel mai important obiectiv pentru Apple este sa dezvoltam produse inovatoare. Echipele noastre muncesc deja din greu la partea de hardware, software si servicii, si suntem foarte incantati de ce pregatim”, a declarat Cook.

Ceea ce nu poate vedea nici un investitor este ceea ce se intampla in spatele usilor inchise, in cercetare si dezvoltare. Acestea sunt intotdeauna doua domenii cu un foarte mare grad de discretie. Si ia mereu foarte mult timp de la producerea unei idei, pana la concretizarea sa intr-un produs comercial”, explica David Tan, profesor de strategie la Universitatea Georgetown.

Apple, care avea pana acum 137 miliarde de dolari in bani cash, a fost supusa recent mai multor presiuni pentru a imparti o parte din bani cu actionarii sai. Astfel, compania a anuntat marti ca intentioneaza sa rascumpere actiuni in valoare de 60 miliarde de dolari si sa creasca dividendele actionarilor. In orele imediat urmatoare anunului, actiunile pe Wall Street ale producatorului au crescut cu 5,5%.