El a fost prezent la centrala nucleară de la Cernavodă, alături de preşedintele Eximbank SUA, Kimberly Reed.

"Este o zi istorică pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România. Nu s-ar fi întâmplat asta fără implicarea preşedinţilor Donald Trump şi Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, prin viziunile lor în ceea ce priveşte colaborarea în sectorul nuclear civil, pentru securitatea ambelor noastre naţiuni. Vreau să mulţumesc în special premierului Orban pentru curajul de a întrerupe acordul privind proiectul Cernavodă cu CGN, o companie chineză comunistă coruptă, cunoscută pentru practicile sale corupte în întreaga lume", a spus diplomatul american, citat de Agerpres.

Acesta a dat asigurări că SUA vor continua să respecte statul de drept şi drepturile omului.

"Companiile chineze comuniste nu le respectă. Practicile frauduloase ale companiilor chineze comuniste, precum Huawei, Nuctech şi ZTE, nu vor fi tolerate. Ele aduc riscuri pentru SUA, România, Europa şi pentru întreaga lume liberă. Chinezii au dezvoltat tehnologia 5G, precum şi celelalte sisteme, cu scopul de a spiona şi de a obţine informaţii despre ţările noastre şi despre fiecare dintre noi. Doar tehnologiile curate pot asigura securitatea naţiunilor şi a fiecăruia dintre noi. România nu trebuie să tolereze persecutarea de către guvernul comunist chinez a poporului său şi a minorităţilor. Lagărele de muncă şi de reeducare nu au loc în lumea de astăzi şi toţi ar trebui să spunem nu", a continuat Zuckerman.

Citește și: Via Carpathia, proiectul de infrastructură cu care americanii vor să lege Marea Neagră de Marea Baltică. Discuțiile privind traseul și finanțarea au început la Ministerul Transporturilor

El l-a felicitat pe Ludovic Orban pentru refuzul de a colabora cu chinezii inclusiv în ceea ce priveşte implementarea tehnologiei 5G.

"Prim ministrul Orban a avut curajul să spună 'Nu' infrastructurii 5G comuniste chineze şi altor companii chineze comuniste care ar pune în pericol securitatea României. Premierul Orban a decis că nu este loc în România pentru companii chineze comuniste, care ameninţă securitatea naţională", a mai spus ambasadorul.

Potrivit acestuia, vizita în România a preşedintelui Eximbank US, Kimberly Reed, subliniază angajamentul Statelor Unite pentru a continua proiectul Cernavodă.

"Odată cu suportul financiar de 7 miliarde de dolari pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1, drumul României către o energie curată a fost pavat, contribuind la creşterea securităţii energetice a României şi la prosperitatea ţării. Finanţarea Exim va asigura securitatea energetică a României pentru următoarele decenii", a susţinut el.

Eximbank SUA va asigura finanțarea pentru reactoarele 3 și 4

Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica, a spus că vizita de marţi a preşedintelui Eximbank USA, Kimberly Reed, la Cernavodă se va concretiza prin opţiuni de realizare a proiectului reactoarelor 3 şi 4, pe care le va supune aprobării acţionarilor în cel mai scurt timp.

El a amintit că, la începutul lunii octombrie 2020, Guvernul României şi cel al Statelor Unite au semnat un acord interguvernamental privind dezvoltarea cooperării în industria nucleară. Totodată, a fost semnat şi un memorandum de înţelegere cu Eximbank USA privind dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 şi retehnologizarea reactorului 1.

"Ambele proiecte sunt esenţiale pentru viitorul securităţii energetice. Vizita de astăzi a reprezintă încă un pas în concretizarea acestei importante colaborări. Sunt obiective cruciale pentru ca România să atingă ţintele de decarbonizare şi securitate energetică", a spus Ghiţă.

Acesta a arătat că retehnologizarea reactorului 1 permite funcţionarea unităţii pentru încă 30 de ani, cu costuri la jumătate faţă de realizarea unui nou reactor.

"Discuţiile de astăzi se vor concretiza în opţiuni de realizare a proiectelor, pe care Nuclearelectrica le va supune spre aprobare acţionarilor săi în cel mai scurt timp", a susţinut directorul general al companiei.

La rândul său, Kimberly Reed, preşedintele Exim US, prezentă la Cernavodă, a arătat că instituţia pe care o reprezintă acordă finanţări proiectelor în funcţie de anumite standarde şi aşteaptă ca partea română să aplice pentru finanţare.

"Judecăm fiecare aplicaţie pe care o primim în funcţie e meritele ei. Avem nişte standarde la care ne uităm. Vrem să încurajăm proiecte ca acesta. Momentan suntem în negocieri, aşteptăm aplicaţia, care acum este în proces de redactare şi multe dintre aspectele ei sunt secrete comerciale şi sperăm ca într-o zi să avem un anunţ fabulos că vom asigura finanţarea pentru acest proiect", a precizat Reed.

Întrebată de jurnalişti care este dobânda şi modul de plată, ea a răspuns că fiecare proiect este judecat individual, în funcţie de acele standarde.

Reed a amintit că banca Exim US a fost închisă timp de patru ani şi a fost redeschisă anul trecut.

"Congresul şi preşedintele SUA ne-a dat scopul semnificativ de a concura cu China. Iar ambasadorul a explicat atât de bine de ce ar trebui să fim îngrijoraţi. Vrem că lumea să cumpere produse şi servicii americane, care sunt de cea mai bună calitate, şi nu vrem ca ţările să nu urmeze căile corecte cu finanţarea riscantă pe care China o poate oferi. Când vorbesc despre China mă refer la Republica Populară Chineză şi la partidul comunist, nu la poporul chinez", a mai spus reprezentanta instituţiei americane.