Două importante companii din industria călătoriilor, American Airlines Group Inc. şi Carnival Corp, au anunţat marţi că intenţionează să vândă acţiuni. În paralel, pe piaţa de obligaţiuni, companiile cu un rating scăzut se grăbesc să profite de dobânzile extrem de reduse în prezent.

Această grabă scoate în evidenţă faptul că multe companii sunt interesate să strângă banii cu care să poată traversa criza până la apariţia unui vaccin care să pună capăt pandemiei.

"Companiile sunt concentrate în prezent pe consolidarea bilanţurilor lor contabile şi pe consolidarea rezervei de numerar. Fereastra de oportunitate este deschisă aşa că profitaţi de ea, înainte de iarna Covid", spune Nicholas Elfner, analist la Breckinridge Capital Advisors.

Având în vedere costul extrem de redus al costurilor cu împrumuturile, este posibil ca din ce în ce mai multe companii să acceseze pieţe de credit, fie pentru a-şi consolida poziţia de numerar fie pentru a răscumpăra împrumuturi sau obligaţiuni cu datorii noi la dobânzi mai mici.

"Randamentele sunt mult prea atragătoare pentru a fi ignorate de companii. Având în vedere evoluţiile recente, multe companii pot accesa pieţele de capital la un nivel nemaivăzut" a spus Jerry Cudzil, de la TCW Group Inc. "Dacă luam în calcul recentele creşteri de pe burse cu incertitudinea politică şi probabilitatea crescută a unui al doilea val, atunci ne putem aştepta ca multe companii să profite de oportunităţile de a strânge numerar", a spus Cudzil, potrivit Agerpres.