Anunțul a fost făcut de Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, în cadrul unei vizite la Iași. Diplomatul a început deja discuțiile pentru cele două proiecte cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

În acest moment, oficialii caută finanțare pentru cele două căi de transport.

Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România: “M-am întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Transporturilor să facem planuri, să vedem exact traseul pentru şosea şi traseul pentru linia ferată. Acum sunt grupe de la Ministerul Transporturilor şi ambasadă care lucrează şi care se uită cum să finanţeze şi să plătească pentru asta. Şi la şosea, şi cale ferată, între cele două mări lucram cu Polonia. Ei o să facă porţiunea de la Gdansk şi noi începem aici şi sper să se facă. În următorii 3-4 ani sper să fie amândouă proiecte terminate.”

În luna octombrie, ambasadorul SUA Adrian Zuckerman a anunţat construirea unei autostrăzi şi unei căi ferate care vor lega Constanţa cu Gdansk, Polonia.

”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul SUA la București.

Ministerul Transporturilor participă la realizarea proiectului promovat de partea polonă - Via Carpatia, care are ca obiectiv principal crearea unui coridor de transport din partea de nord a Europei spre sud, prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Grecia, ca o nouă conexiune de autostradă între nordul şi sudul Europei, integrând sistemul de transport al statelor participante.