Alte 35 de companii vizate de scandalul LuxLeaks, intre care Skype si Disney. Sistemul prin care Luxemburgul ar fi facilitat fraude fiscale de mld. euro
Mai multe publicatii internationale au facut marti seara noi dezvaluiri in cadrul scandalului LuxLeaks privind sistemul masiv de optimizare fiscala implementat in Luxemburg, care risca sa dea o noua lovitura presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Aceste dezvaluiri vizeaza in special Skype, preluat din 2011 de Microsoft, Walt Disney si Invista, filiala Koch Industries.
Ele intervin cu o zi inainte de depunerea oficiala a juramantului de catre Comisia Juncker in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, la Luxemburg.
Sprijinindu-se pe cele 28.000 de pagini din documentele obtinute de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), aproximativ 40 de publicatii au dezvaluit la inceputul lui noiembrie ca, in perioada 2002-2010, cand Juncker era prim-ministru, Marele Ducat a incheiat acorduri fiscale cu 340 de multinationale, intre care Appel, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon si AIG, cu scopul de a le minimaliza impozitele, lipsind astfel statele europene de miliarde de euro.
Sistemul de "tax ruling" permite unei companii sa solicite in avans informatii asupra modului in care situatia sa fiscala va fi tratata intr-o tara si este utilizat de multinationale pentru a realiza optimizarea fiscala.
Potrivit publicatiei belgiene Le Soir, noul val de documente "LuxLeaks 2" implica 35 de societati, printre care Skype, Walt Disney, Koch Industries, Bombardier sau Telecom Italia, in afaceri datand din perioada 2003-2011.
Scandalul LuxLeaks a destabilizat pozitia lui Juncker la cel putin o saptamana de la intrarea sa in functia de presedinte al Comisiei Europene. Dupa cateva zile de tacere, el a contraatacat promitand sa se implice in lupta impotriva evaziunii fiscale. Doua saptamani mai tarziu, el a fost vizat de o motiune de cenzura depusa de alesii eurosceptici, respinsa insa de Parlamentul European.
Intre timp, Jean-Claude Juncker a anuntat o noua directiva europeana asupra schimbului automat de informatii cu privire la "tax ruling".
La sfarsitul lui noiembrie, ministrii de Finante ai Germaniei, Wolfgang Schäuble, Frantei, Michel Sapin, si Italiei, Pier Carlo Padoan, i-au solicitat comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, Pierre Moscovici, ca aceasta directiva sa fie gata pana la sfarsitul anului.
Moscovici a promis ca va prezenta "din 2015 o foaie de parcurs" pentru "a lupta mai eficient impotriva concurentei fiscale daunatoare, eroziunii bazelor fiscale si transferului profiturilor".
Potrivit Le Soir, acordurile incheiate in cadrul LuxLeaks 2 au fost pregatite de cele patru mari companii de audit si consultanta ("Big Four"): PricewaterhouseCoopers (PwC), KPMG, Ernst&Young si Deloitte. Publicatia mentioneaza "imprumuturi hibride (Bombardier), deduceri fiscale spectaculoase (95% din venituri pentru Skype) sau impozite foarte mici (0,28% pentru Walt Disney Luxembourg)".
Pe acelasi subiect: