Scandalul “LuxLeaks” sau despre cum a ajutat unul dintre cele mai bogate state ale UE companiile mari sa evite taxe si sa ascunda bani. Tara din care vine seful CE, sub lupa Comisiei
Comisia Europeana ar putea sanctiona Luxemburg, acuzat de organizarea unui sistem de evaziune fiscala, favorabil companiilor multinationale, scandalul, denumit "LuxLeaks", fragilizand, in mod ironic, pozitia noului presedinte al CE, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.
Potrivit publicatiei Les Echos, citata de Mediafax, Comisia Europeana a initiat de cateva luni investigatii referitoare la acorduri fiscale anticipate aplicate in Luxemburg, aranjamentele fiscale favorizand multinationale precum AXA, BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole si grupul Rothschild.
Scandalul "LuxLeaks" risca "sa fragilizeze pozitia noului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a fost timp de 18 ani, intre 1995 si 2013, premier al Luxemburgului, unul dintre principalele paradisuri fiscale din lume", noteaza Agentia France-Presse.
In perioada 2002-2010, Luxemburg ar fi implementat, potrivit unei anchete realizate de 40 de publicatii internationale, acorduri fiscale cu 340 de multinationale, printre care se numara Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG si Axa, scopul fiind reducerea impozitelor.
Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ) a examinat circa 28.000 de pagini de documente despre acorduri fiscale anticipate aplicate in Luxemburg.
Potrivit AFP, preluata de Mediafax, practica acordurilor fiscale anticipate, legala si aplicata inclusiv de alte tari, permite unei companii sa solicite in avans informatii despre modul in care situatia sa va fi abordata de administratia fiscala a unui stat, in scopul obtinerii de garantii juridice si al optimizarii sistemului de impozitare.
"Companiile multinationale se bazeaza pe regulile fiscale flexibile din Luxemburg, dar profita si de lipsa reglementarilor la nivel international pentru a transfera profituri care sa evite impozitarea sau sa beneficieze de reduceri fiscale", comenteaza Le Monde.
Concluziile anchetei jurnalistice au fost publicate in ziarele Le Monde, Les Echos, The Guardian, Süddeutsche Zeitung si Asahi Shimbun.
Pe acelasi subiect: