UE ar trebuie sa semneze Acordul de asociere cu Republica Moldova "in urmatoarele saptamani, pentru a o lua inaintea (presedintelui rus) Vladimir Putin, pentru a-l impiedica sa faca in R.Moldova ce a facut in Crimeea", a declarat fostul premier luxemburghez pentru Die Welt am Sonntag, conform EUObserver.
 
Uniunea Europeana va semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova pana in iunie 2014, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE in noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
 
Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, dupa lucrarile Consiliului European de la Bruxelles, ca a solicitat devansarea termenului de semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana pentru cel tarziu luna iunie, dar posibil si in mai.
 
"Cel mai tarziu in luna iunie (vor fi semnate acordurile, n.red.), daca nu, in mai, numai ca problemele sunt si tehnice si mai intervine un lucru, nu o sa poata fi semnat daca se reuseste pregatirea tuturor documentelor pentru luna mai, Republica Moldova ar putea semna in luna mai, dar cu certitudine nu se va convoca un Consiliu, si atunci se semneaza la nivel de ambasadori. Este si optiunea Repubicii Moldova, aici", a anuntat Traian Basescu.
 
Potrivit sefului statului, aceasta devansare a fost primita pozitiv si la Summit-ul PPE, care s-a desfasurat cu o zi inainte de Consiliul European. "Pentru noi este important ca am constatat deschidere si la PPE, cand am ridicat problema, si acolo obtinusem deja acordul doamnei Merkel, a presedintelui Barroso si a presedintelui Van Rompuy, dar si azi-noapte, in Consiliu, toti sefii de stat si de Guvern au fost de acord cu aceasta decalare a termenului de semnare, pentru Republica Moldova", a spus presedintele Basescu, noteaza Mediafax.