Pachetul de actiuni vandut este dublu fata de cel scos initial la vanzare, scrie Mediafax.

BERD a vandut actiunile la pretul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotatia de marti, dinaintea lansarii plasamentului privat prin care a scos la vanzare 0,81% din titlurile OMV Petrom.

Totodata, pretul este cu 6,9% sub ultima cotatie de miercuri a actiunilor OMV Petrom, de 0,4511 lei/titlu.

Plasamentul a inceput miercuri si s-a incheiat joi, la ora 15:45, iar vanzatorul a avut optiunea de a majora volumul scos la vanzare. Tranzactiile efective urmeaza sa fie operate in sedinta bursiera de vineri.

Discountul la care a vandut actiunile este similar celui acordat in urma cu un an, cand BERD a vandut un pachet reprezentand 0,4% din titlurile OMV Petrom. Atunci, institutia a incasat 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Tranzactia a fost intermediata de compania de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment si casa ceha de brokeraj Wood&Company.

BERD a devenit actionar al Petrom in 2004, pentru a sustine privatizarea companiei nationale de petrol si gaze, cu o detinere de aproximativ 2,03%. Implicarea BERD a avut rolul sa ofere Petrom sprijin institutional si sa ii sustina cresterea. In iulie 2004, grupul austriac OMV a cumparat o participatie majoritara de 51,01% la Petrom.

"Vanzarea participatiei la Petrom dovedeste atractivitatea Romaniei pentru investitorii institutionali. Suntem mandri ca am contribuit la succesul, puterea si atractivitatea de astazi a companiei", a declarat intr-un comunicat Eric Rasmussen, director la BERD in domeniul resurselor naturale.

El a spus ca iesirea din actionariatul Petrom face parte din managementul portofoliului BERD, iar banca ramane dedicata in totalitate Romaniei.

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a apreciat sprijinul acordat de BERD companiei OMV Petrom.

"Apreciem sprijinul BERD in timpul procesului complex si de succes al transformarii Petrom intr-o companie moderna si sustenabila, inclusiv in timpul primilor ani ai crizei financiare", a spus Mariana Gheorghe.

Ea a aratat ca succesul vanzarii reflecta cererea mare din parea investitorilor pentru actiunile Petrom si sprijinul pentru strategia de afaceri a companiei.

Totodata, aceasta tranzactie va contribui pozitiv la dezvoltarea pietei de capital din Romania, prin cresterea lichiditatii Bursei de Valori Bucuresti.

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea (18,99%), iar restul titlurilor sunt in portofoliile altor actionari.

Raportat la pretul la care BERD a vandut pachetul de 1,6%, de 0,42 lei/actiune, OMV Petrom are o valoare de piata de 23,79 miliarde lei (5,341 miliarde euro).

In acelasi timp, capitalizarea bursiera a companiei, calculata la ultimul pret al actiunilor in sedinta de joi, de 0,446 lei, este de 25,263 miliarde lei (5,672 miliarde euro).