Cirrus Logic este principalul furnizor de chipuri audio pentru produsele gigantului american, cum ar fi iPhone si ipad, asa ca este un indicator de baza cu privire la vanzarile Apple, scrie Bloomberg.

Actiunile Apple au scazut cu 43% dupa recordul atins in septembrie, din cauza ingrijorarilor cu privire la vanzarile si profitul in scadere, cat si a competitiei acerbe de pe piata telefoanelor mobile.

In vreme ce iPhone ramane cel mai popular telefon, Samsung Electronics a devenit cel mai important producator de smartphone-uri, prin introducerea unei game variate de dispozitive, cu design si preturi pentru toate gusturile.

Apple este singurul vinovat pentru ca si-a pierdut directia. In cazul asta este vorba pur si simplu de o estimare supraevaluata a stocului pentru vanzarile de iPhone, in comparatie cu previziunile companiei”, spune Vernon Essi Jr., analist la Needham & Co.

Dupa ce Apple a raportat pe 23 ianuarie cea mai mica crestere din 2003, peste 20 de analisti si-au revizuit pronosticurile, lucru care a dus la o scadere dramatica a actiunilor, incepand din 24 ianuarie. Pentru al doilea trimestru fiscal, care s-a incheiat in martie, acestia prevad un declin de 18 procente, venitul net al companiei urmand sa ajunga la 9,5 miliarde, prima scadere a acestuia din 2003.

Exista insa si specialisti care se asteapta la rezultate si mai slabe din partea gigantului american iar iPhone-ul ar putea sa nu fie singurul produs afectat. Toni Sacconaghi, analist la Sanford Bernstein & Co. si-a revizuit estimarile pentru vanzarile de iPad pentru cel de-al doilea trimestru, considerand ca acestea vor fi mai slabe cu un milion de unitati.

Apple va face public raportul financiar pe 23 aprilie, cand compania va furniza si o prognoza asupra perioadei urmatoare.