Steve Jobs a prezentat proiectul in iunie 2011, cu 4 luni inainte sa moara, consiliului local din Cupertino, California, unde este situat si actualul sediu al Apple.

Campusul, o cladire cu 4 etaje, in forma de inel, inconjurat de 6.000 de copaci, ar trebui sa fie suficient de incapator pentru 12.000 de angajati, cu toate facilitatile necesare. "Seamana putin cu o nava spatiala. Avem sansa sa construim cea mai buna cladire de birouri din lume. Cred ca studentii la arhitectura vor veni sa o vada", spunea Jobs la intalnirea cu consiliul local.

Cu o suprafata de peste 260.000 metri patrati, o treime din cea a Pentagonului (620.000 metri patrati) sau mai mult de doua treimi din aria Casei Poporului (330.000 metri patrati), noul sediu al Apple ar urma sa fie inconjurat, potrivit proiectului, de 71 de hectare de parcuri, cu copaci in zone intinse unde in prezent sunt situate parcari astfaltate. Drumurile de acces si parcarile ar urma sa fie exclusiv subterane.

Campusul va avea numeroase cantine, cea mai mare urmand sa aiba o capacitate de 3.000 de persoane. Jobs a subliniat, la prezentarea proiectului, zidurile exterioare din sticla curbata. Pentru constructie, Apple ar trebui sa importe din Germania panouri din sticla curbata cu inaltimea de peste 12 metri.

"Nu exista vreo bucata de sticla dreapta in intreaga cladire. Dupa cum stiti, daca vrei sa construiesti ceva, nu aceasta este cea mai ieftina metoda", a afirmat fostul lider al Apple la momentul respectiv.

Din 2011, cand a fost prezentat initial proiectul Campus, bugetul alocat de Apple a crescut la aproape 5 miliarde de dolari, de la mai putin de 3 miliarde de dolari, au afirmat surse apropiate situatiei.

Astfel, sediul Apple va costa mai mult decat noul complex World Trade Center din New York, investitie de 3,9 miliarde de dolari. Costul pe metru patrat ar fi de 4.800 de dolari, de trei ori mai mult decat in cazul majoritatii cladirilor-turn de birouri realizate in Statele Unite.

Jobs spera ca lucrarile sa inceapa in 2012, cu inaugurarea in 2015. O sursa apropiata proiectului sustine ca Apple va incepe in luna iunie sa demoleze cele 26 de cladiri aflate in prezent in zona respectiva. Contactati de Bloomberg, reprezentantii Apple au refuzat sa comenteze informatiile.

Directorul general al companiei, Tim Cook, a declarat in februarie ca data inaugurarii a fost amanata pana in 2016.
Surse apropiate situatiei sustin ca Apple a amanat proiectul pentru a reduce costul investitiei cu 1 miliard de dolari inainte de inceperea lucrarilor. Astfel de proiecte mari depasesc de multe ori bugetul alocat, insa Apple are rezerve cash de 137 miliarde de dolari.

Demolarile si excavarea terenului inainte de inceperea efectiva a lucrarilor va dura 6 luni, necesitand un convoi continuu de camioane.

Arhitectul sef al proiectului este firma Foster & Partners, iar constructorul este un consortiu intre DPR Construction si Skanska USA Building. Apple inca nu a incheiat contractele cu multitudinea de firme mai mici implicate intr-un astfel de proiect si asteapta oferte pana in luna mai.