Cea mai mare rasturnare de situatie este in Taiwan, unde numai 19% dintre respondenti se declara foarte increzatori in privinta cresterii economice pe termen scurt a companiei lor, in contrast cu 65% anul trecut, un picaj surprinzator de 46 de puncte. 

Cu toate acestea, Elvetia are cea mai scazuta incredere in cresterea veniturilor in firme, 16%, comparativ cu 24% in 2015.

Procentajul pentru Romania a crescut cu sase puncte fata de cel de anul trecut si este cu 15% mai mare decat media globala de 35%.

Pe termen mediu, 61% dintre directorii executivi au declarat ca sunt foarte increzatori in perspectivele de crestere a veniturilor in urmatorii trei ani, un procent cu sapte puncte mai mare fata de cel de anul si mai mare decat media globala de 49%.

Legat de numarul de angajari, 56% dintre directorii executivi locali si-au exprimat intentia de a creste efectivul de personal in urmatoarele 12 luni, in timp ce numai 18% vrea sa faca reduceri de personal.

"Optimismul directorilor generali din Romania este hranit atat de cresterea economica din ultimii trei ani, cat si de estimarile de crestere a PIB-ului pentru anul 2016 de 4%. Cu toate acestea, ar trebui sa fim atenti la norii de furtuna ce se aduna pe pietele emergente si cele de capital si sa ne asiguram ca nu suntem luati prin surprindere in cazul unei noi crize globale, similare cu cea din 2008. Pentru a pune la adapost economia Romaniei, trebuie sa continuam in ritm sustinut reformele structurale, reducerea birocratiei, reformarea sectorului public si imbunatatirea infrastructurii tarii, astfel incat sa mentinem Romania pe lista destinatiilor atractive pentru investitii", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Rezultatele raportului PwC scoate insa in evidenta perspectivele sumbre asupra situatiei in care se va afla economia globala in 2016. La nivel global, doua treimi dintre directorii executivi (66%) considera ca exista mai multe riscuri cu care se confrunta companiile lor decat erau in urma cu trei ani.

Recalibrarea economica a Chinei, pretul titeiului aflat in picaj si ingrijorarea cu privire la securitatea geopolitica determina o crestere a sentimentului de nesiguranta cu privire la sansele de crestere a economiei globale.

Nivelul de optimism printre directorii de companii din America de Nord este la jumatatea (16%) nivelului celor mai optimiste regiuni (Europa occidentala 33% si Orientul Mijlociu 34%). Aproape o treime dintre directorii de companii din China (33%) sunt de parere ca in 2016 cresterea economica mondiala va incetini.

Cele mai atragatoare pentru investitii 

SUA, China, Germania si Marea Britanie raman tarile cele mai importante pentru crestere economica in urmatoarele 12 luni, conform directorilor de companii.

Mexic si Emiratele Arabe Unite au inlocuit Indonezia si Australia in topul primelor zece tari cele mai atragatoare pentru investitii.

"Nu incape indoiala ca increderea liderilor din mediul de afaceri in perspectivele de crestere a economiei globale si a propriilor companii trece printr-o perioada grea. Indiferent de marimea afacerii, aceasta se confrunta cu riscuri de o complexitate mai ridicata, ce trec dincolo de granitele geopoliticului, legislativului, securitatii cibernetice, dezvoltarii societatii, oamenilor si reputatiei. Exista un spectru nou al riscului cu care se confrunta directorii de companii, amenintand atat interesele nationale, cat si pe cele comerciale", constata Dennis Nally, presedintele retelei globale a PwC.

"Perspectiva pesimista asupra anului 2016 este intarita si de pozitionarea motorului de crestere in aceleasi SUA, China, Germania si Marea Britanie. Faptul ca directorii de companii continua sa considere aceste tari 'refugii pe timp de furtuna' arata o dezorientare generala cu privire la zonele in care va aparea cresterea economica pe termen lung", a adaugat Nally.

Principala amenintare asupra perspectivelor de crestere a companiilor perceputa de 78% dintre directori este reglementarea excesiva. Este al patrulea an la rand in care preocuparea fata de politicile de reglementare se afla in crestere.

Insa incertitudinea geopolitica a urcat in clasamentul amenintarilor asupra afacerii de pe 4, anul trecut, pe 2, mentionata de 74% dintre liderii executivi.

Pe locul 3 (73%) in randul celor mai importante posibile probleme percepute de directori se afla volatilitatea cursului valutar.

Aproape jumatate dintre directorii executivi (48%) au in plan sa creasca numarul de angajati in urmatoarele 12 luni, o usoara scadere fata de anul trecut (50%).

Tarile care au raportat cel mai ridicate intentii de recrutare in randul companiilor sunt India (70%), Marea Britanie (66%) si China (57%).

Preocuparea pentru disponibilitatea unor abilitati cheie in randul personalului ramane la cote inalte (72%). Cateva sectoare in mod special resimt aceasta ingrijorare: media si divertisment, IT, farmaceutic, productia industriala si biochimia.

Distribuite geografic, se observa ca aceasta preocupare este resimtita cel mai tare in Africa (86%), urmata de Orientul Mijlociu (83%) si de regiunea Asia-Pacific (81%), Europa Occidentala resimtind-o cel mai putin (59%).