Angajatorii din Romania anunta cele mai importante intentii de angajare din ultimii sapte ani. Regiunea cu cea mai dinamica piata a fortei de munca
Angajatorii romani sunt cei mai optimisti din regiunea EMEA, in trimestrul IV din 2015, potrivit celui mai recent studiu Manpower, privind perspectivele angajarii de forta de munca. Previziunea neta de angajare de +16% este cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati.
Previziunea neta de angajare este cea mai puternica raportata in Romania din trim. IV /2008 pana in prezent.
"Cresterea increderii angajatorilor romani este imbucuratoare, avand in vedere evoluțiile economice recente din regiune. Tendintele de imbunatatire a previziunii nete de angajare din ultimii doi ani, care au culminat in cea mai robusta previziune din 2008 pana in prezent, sugereaza ca relativa accelerare a angajarilor este sustenabila, iar crearea de noi locuri de munca ar putea continua intr-un ritm mai apropiat de nevoile candidatilor", spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Oportunitatile pentru cei care cauta un loc de munca vor fi probabil mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate.
Pentru al 11-lea trimestru consecutiv, angajatorii din industrie prelucratoare sunt cei mai optimisti.
Cea mai importanta imbunatatire de la trimestru la trimestru este raportata in sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul, in timp ce dintr-o perspectiva anuala, castigator iese sectorul constructii.
In sectorul energie electrica, apa, gaz continua insa ca previziunile sa fie negative de cinci trimestre consecutiv.
Pe regiuni ale tarii, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest, unde previziunea neta de angajare este de +14%.
Perspectivele sunt mai bune decat in T3 in sase din cele opt regiuni, dat fiind ca angajatorii din Nord-Vest raporteaza o imbunatatire de 6 pp fata de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud si Bucuresti si Ilfov, imbunatatiri de 3, respectiv 4 pp.
Estimarile slabesc insa fata de trimestrul anterior in regiunea Vest, cu un declin de 10 puncte procentuale.
Cea mai putin dinamica piata a fortei de munca este preconizata in regiunea Sud-Vest, in care 1 din 5 angajatori se asteapta la reduceri ale personalului in ultimul trimestru din 2015.
Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei angajatoare, dar angajatorii din companii mari, cu peste 250 de angajati, raman cei mai optimisti, iar cei din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, manifesta cea mai multa prudenta.
"Revenirea din recesiune a fost prelungita si neuniforma, astfel incat trimestrul IV/2015 este primul din ultimii sapte ani in care perspectivele s-au imbunatațit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criza. Este un debut incurajator, pe care speram ca un mediu economic si fiscal propice si stabil il poate transforma dintr-un impuls pe trei luni intr-o tendinta pe termen mai lung", a adaugat Valentin Petrof.