Tratatul de guvernanta fiscala al UE a trecut de Guvern. Ce reguli trebuie sa respecte Romania
Guvernul a aprobat, marti, semnarea de catre Romania a Tratatului de guvernanta fiscala, care impune reguli privind disciplina bugetara prin limitarea deficitului si a datoriei publice, document care urmeaza sa fie semnat de presedintele Traian Basescu, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Informatia a fost confirmata la sfarsitul sedintei de guvern de catre purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.
"S-a obtinut din partea Romaniei, in urma negocierilor desfasurate, participarea si a statelor care nu sunt parte a zonei euro la sedintele comune pe care le au toate statele semnatare, in anumite conditii. A fost unul dintre demersurile la care Romania a tinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului in permanenta si a fi consultata", a spus Suciu.
Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala a fost semnat, in urma cu o saptamana, de liderii coalitiei, presedintele PSD, Victor Ponta, declarand ca USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul.
La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Acest acord va impune regula unui deficit maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.
Pe acelasi subiect: