Liderii coalitiei au semnat protocolul pentru ratificarea tratatului de guvernanta in UE
Protocolul politic privind semnarea si ratificarea de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare a fost semnat de presedintele PDL Emil Boc, presedintele UDMR Kelemen Hunor, presedintele UNPR Gabriel Oprea si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale Varujan Pambuccian.
La eveniment au fost prezenti premierul Mihai Razvan Ungureanu si lideri ai partidelor din arcul guvernamental.
Coalitia de guvernare a convenit marti sa adopte tratatul de guvernanta fiscala agreat la nivel european prin procedura parlamentara, urmand ca un proiect de lege in acest sens sa fie elaborat in perioada urmatoare, potrivit unor surse oficiale, informeaza Mediafax.
Partidele din coalitie au ajuns la aceasta decizie intrucat adoptarea tratatului prin modificarea Constitutiei ar fi fost dificila, in conditiile in care opozitia se opune modificarii Legii fundamentale inainte de alegerile parlamentare.
Sursele citate au mai aratat ca partidele din arcul guvernamental vor propune, de asemenea, ca presedintele si premierul sa fie imputerniciti sa semneze, la nivel european, tratatul in cauza.
Formatiunile coalitiei majoritare vor semna un protocol de sustinere a semnarii si ratificarii de catre Romania a tratatului UE de guvernanta fiscala, iar acesta va fi deschis si opozitiei, de la care se asteapta dialog si pe alte teme ale agendei publice, au anuntat liderii partidelor coalitiei, dupa intalnirea de luni, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu.
"Pozitia noastra comuna a fost aceea ca in cadrul coalitiei sa semnam un acord pentru sustinerea semnarii si ratificarii de catre Romania a acestui tratat, acord care trebuie consfintit intr-un protocol al coalitiei si care semneaza a fi deschis si celorlalte partide parlamentare, pentru ca este vorba de interesul national", a spus presedintele PDL, Emil Boc, la finalul consultarilor.
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat la sfarsitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.
Citeste si:
Patriciu a cerut in instanta insolventa Mic.ro