El a precizat ca acordurile interguvernamentale pot fi modificate cu majoritatea simpla in Parlament, insa liderii UE au vrut sa se asigure ca acesta nu poate fi modificat decat cu doua treimi din voturi. Basescu a explicat ca de aceea au facut solicitarea ca prevederile pactului sa fie incluse in Constitutii sau legi echivalente.

Cele 17 state membre ale zonei euro si alte noua state din afara blocului monetar european au decis ca masurile bugetare, care presupun respectarea unui deficit structural anual de cel mult 0,5% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60% din PIB, sa fie adoptate printr-un acord interguvernamental.

Solutia acordului interguvernamental a aparut dupa ce premierul Marii Britanii, David Cameron, s-a folosit de dreptul de veto pentru a impiedica modificarea tratatelor europene, care pot fi schimbare doar cu acordul tuturor statelor membre.

Prin urmare, cele doua cai recomandate pentru introducerea in legislatia nationala a pactului fiscal sunt fie modificarea Constitutiei, fie un act normativ de acelasi rang, mai exact, o lege organica.

Cititi pe www.gandul.info o analiza privind deciziile care ar putea fi luate in scurt timp de majoritatea statelor care au decis sa adere la pactul de guvernanta fiscala, respectiv ce solutii ar putea alege o parte din cele 26 de state care vor sa implementeze noul pact fiscal.