Peste o suta de persoane s-au adunat marti seara in fata Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat in semn de protest fata de pozitia presedintelui Traian Basescu fata de proiectul minier de la Rosia Montana, informeaza Mediafax.

Dupa cateva minute de la inceputul protestului, presedintele Basescu a venit la manifestanti, discutand cu acestia aproape jumatate de ora.

Seful statului le-a spus participantilor ca nu renunta la punctul sau de vedere privind proiectul de la Rosia Montana, el precizand ca in acest moment i se pare solutia cea mai buna.

Traian Basescu le-a mai spus ca, pentru a-si forma opinia, a consultat specialisti, el invocand un raport al Ministerului Economiei.

Basescu: "Daca as fi negociat eu in 1997 contractul pentru Rosia Montana, statul avea sigur mai mult"

"Daca as fi negociat eu in 1997, am fi luat sigur mai mult. Din cate stiu, noi am avut initial 37%", a spus Traian Basescu, intrebat de ce statul ia atat de putin din acest contract.

Presedintele a respins ideea organizarii unui referendum pe tema exploatarii de la Rosia Montana, sugerata de unii participanti la protest.

El a explicat ca un referendum nu este posibil din cauza ca abordarea este una "extrem de tehnica".

"Toti angajatii de la Rosia Montan vor fi romani, inclusiv directorul"
Intrebat de contestari de ce este necesara valorificarea aurului de la Rosia Montana, el a raspuns: "Problema este ca eu trebuie sa ma gandesc ca trebuie sa ne imprumutam cu 3,6 miliarde de euro pentru pensii, cu alte 19 miliarde pentru sanatate si cheltuieli sociale. In plus, trebuie sa retineti ca acolo se vor crea 4.000 de locuri de munca pentru romani".

Unul dintre protestatari a obiectat ca romanii care vor fi angajati in exploatarea miniera vor lucra "doar la lopata".
"Aici gresiti, toti angajatii vor fi romani, inclusiv directorul", a replicat presedintele.

Basescu s-a confruntat si cu intrebari legate de destinatia sumelor obtinute de statul roman din valorificarea aurului, contestarii proiectului invocand o afirmatie a lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"In ultimele saptamani mi-am tot pus problema ce se va intampla cu banii care se vor scoate de acolo. Pentru ca banii obtinuti din fiecare privatizare s-au dus la bugetul de stat si au mers in consum, nu am ramas de pe urma lor nici macar cu un kilometru de autostrada", a replicat seful statului.

Citeste si:

Se naste o alta moneda? Cel mai nou medicament care ar putea revigora Europa

Cum faci milioane pornind de la zero. 7 greseli de evitat intr-un start-up