Crin Antonescu a fost singura propunere formulata in plen, din partea grupurilor USL, pentru preluarea sefiei Senatului. Celelalte grupuri nu au facut propuneri. Votul a fost cu buletine de vot.  PDL nu a participat la sedinta, informeaza Mediafax.

Totodata, Valeriu Zgonea a fost singura nominalizare pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla (PSD), a declarat in sedinta de revocare a presedintelui acestei Camere ca Blaga a incalcat principiul de independenta si impartialitate in exercitarea functiei si ca se impune revocarea acestuia.  Grebla a precizat ca, potrivit Curtii Constitutionale, presedintele Senatului, in exercitarea functiei, trebuie sa fie echidistant deoarece acesta nu poate reprezenta pozitia politica si interesele unui partid politic, ci reprezinta Senatul in integralitatea sa. 

"Majoritatea senatorilor opineaza ca, in contextul actual, presedintele Senatului, Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constitutional, utilizand institutia presedintelui Senatului in scopul realizarii exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte", a aratat acesta. 

Singurul senator PDL, prezent la sedinta, Alexandru Peres, a vrut sa tina un discurs in plen, insa dupa 3 minute Ioan Chelaru i-a taiat microfonul, iar la cererea lui Gyorgy Frunda i-au acordat totusi cinci minute.

Pe de alta parte, surse din USL au declarat tot marti ca se analizeaza oportunitatea inlocuirii in functie si a Robertei Anastase la sefia Camerei Deputatilor.

"Eu nu pot sa convoc in sesiune extraordinara, deci nu voi putea trece pe ordinea de zi un astfel de demers al lor, atat timp cat nu respecta legea si Constitutia. Nu o sa trec niciodata pe ordinea de zi, sa le iasa din cap", le-a spus Vasile Blaga ziaristilor. 

"Nu voi convoca o sesiune extraordinara a Parlamentului pe aceasta tema pentru ca este si neconstitutionala, exista si decizia CC care spune clar in ce conditii poate fi schimbat presedintele camerei si de asemenea este si in Regulament", a precizat Blaga. 

Intrebat daca ar putea fi suplimentata ordinea de zi a sesiunii extraordinare deja convocate cu solicitarea USL de revocare, Blaga a spus: "Doar daca voi fi eu de acord. Eu nu voi fi de acord".

Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda: Victor Ponta si Crin Antonescu "au declansatul Jihadul impotriva Romaniei democratice"

Toate cererile USL privind revocarile din functie "duc spre dictatura", a declarat marti Cezar Preda. 

"Ponta si Antonescu au declansat Jihadul impotriva Romaniei democratice si a romanilor. Dupa cererile de revocare din functie a Avocatului Poporului, a judecatorilor Curtii Constitutionale, a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, urmeaza cererile de revocare a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, revocarea mandatelor parlamentarilor din opozitie si apoi lichidarea intelectualilor si a presei libere. Toate duc spre dictatura a doi lideri incompetenti, prinsi la furat si copiat", a precizat Cezar Preda. 

Majoritatea PSD-PNL ia in calcul, in sesiunea extraordinara care incepe marti, sa forteze schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, inlocuirea judecatorilor CCR declarati incompatibili, revocarea Avocatului Poporului si initierea procedurii suspendarii presedintelui. 

Potrivit unor surse parlamentare, demersul parlamentarilor USL ar putea sa se desfasoare in mai multe etape, in cele patru zile de sesiune extraordinara. 

"Trebuie sa facem tot posibilul pentru a schimba aceste institutii care lucreaza in favoarea presedintelui", au aratat sursele citate, care au adaugat ca, desi demersul USL este "la limita regulamentelor", este singura sansa pentru deblocarea crizei politice si a conflictului dintre presedinte, Guvern si Parlament. 

USL incearca sa convinga parlamentarii UDMR sa se alature acestui demers, dar si sa atraga de partea puterii mai multi parlamentari PDL.  Ei mizeaza pe faptul ca propunerile de schimbare din functie a presedintilor celor doua Camere vor putea fi aprobate in Birourile Permanente si apoi in plen datorita noii configuratii politice si a majoritatii pe care USL o are in cele doua foruri legislative. 

Birourile Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis convocarea marti a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din functie a Avocatului Poporului, la solicitarea USL.