"Pentru Romania, exploatarea chibzuita a resurselor naturale este o prioritate a prezentului si inovarea este o prioritate a prezentului, dar si a viitorului. De aceea sustin ideea ca Romania sa dezvolte un mecanism prin care parte din beneficiile obtinute din exploatarea resurselor naturale sa fie direct investite in educatie, cercetare, dezvoltare si inovare", a spus Traian Basescu, in deschiderea Conferintei Bologna. 

Traian Basescu a subliniat ca acest mecanism este parte a raspunsului la intrebarea "Ce tara lasam pentru generatiile viitoare?". 

Seful statului a precizat ca Romania are resurse naturale, dar si resurse umane, el apreciind ca de modul de utilizare a resurselor depinde competitivitatea unei tari sau a unei regiuni. 

"In mare masura, competitivitatea unei regiuni sau a unei tari tine de modul in care sunt utilizate resursele acestei regiuni. Romania face parte din tarile care au atat resurse naturale, cat si resurse umane. Este un obiectiv strategic pentru Romania sa utilizam ambele resurse in mod optimal", a spus Traian Basescu. 

Ministrii invatamantului superior din 47 de tari europene participa la Conferinta Bologna care are loc, joi si vineri, la Bucuresti, in cadrul careia va fi adoptata Strategia de mobilitate ce prevede ca, pana in 2020, 20% din absolventii din Europa isi vor petrece o parte a studiilor in strainatate.