Vacarmul de alta data al Greciei s-a transformat acum intr-o liniste apasatoare, iar singurele motive de bucurie au ramas doar micile scaderi de preturi.

MSCI, compania care se ocupa cu studiul investitiilor, a facut public in iunie un comunicat conform caruia indicele Greciei (MXGR) ar putea fi supus unei reclasificari. “MXGR nu mai indeplineste momentan conditiile pentru o piata dezvoltata”, se arata in comunicat, scrie Financial Times.

Capitalizarea de piata a Greciei, evaluata la Bursa de la Atena, se ridica in prezent la 24 miliarde de euro (aproximativ 10-12% din PIB-ul tarii), insa doar 30% reprezinta titluri scoase la vanzare. Volumul actiunilor s-a ridicat anul acesta, in medie, la 48 milioane de euro, desi luna trecuta volumul de tranzactionare a scazut la 24 milioane de euro intr-o singura zi. Facand o comparatie cu Bursa de la Cairo, Egipt, unde capitalizarea de piata (emergenta, de altfel) se ridica la 60 miliarde de euro (30% din PIB).

“Propunerea care este acum pe masa vizeaza o reclasificare a Greciei, pentru transformarea sa intr-o piata emergenta”, a declarat purtatorul de cuvant al MSCI. “In functie de reactia pe care o vom primi, aceasta miscare s-ar putea modifica, pentru mutarea Greciei intr-o categorie de sine statatoare”, adauga acesta.

Asta ar insemna ca Grecia nu va mai face parte din topul tarilor dezvoltate, unde se straduia atata de mult sa supravietuiasca, avand doar doua companii, Hellenic Bottling, care imbuteliaza Coca-Cola, si OPAP, axata pe jocuri, pe care guvernul elen doreste cu disperare sa o privatizeze.

Un index atat de mic inseamna ca sunt oricum putine institutii care vad Grecia in randul tarilor dezvoltate din Europa, chiar daca rezervele economice s-ar dubla sau chiar tripla intre timp. In aceste conditii, inainte ca orgoliul elenilor sa se simta lezat de ideea reclasificarii, ar trebui sa ia in considerare noul suflu pe care o astfel de plasare ar putea sa o aduca in piata.

"Suntem doar niste pestisori intr-un ocean, nimeni nu ne remarca. Ar dura ani pana sa ne reconstruim increderea in fata investitorilor"

“Grecia ar avea cu siguranta de castigat de pe urma iesirii din acest index. Suntem doar niste pestisori intr-un ocean, asa ca nimeni nu ne remarca. Chiar daca am ramane in zona euro, ar dura ani pana sa poate fi reconstruita increderea necesara aducerii unor noi investitori”, spune un broker din Atena, care, din cauza subiectului delicat, a preferat sa ramana anonim.

Ideea este impartasita si de alti oameni din piata: “Managerii de fond de pe pietele emergente pot avea un apetit mai dezvoltat pentru oportunitatile actuale din Grecia, decat cei de pe pietele dezvoltate.” Aceste oportunitati insa includ si un index cu 89% mai mic fata de perioada de varf atinsa in ianuarie 2000. La ora actuala, cifra se apropie de un minim istoric.

Pentru cine poate face distinctia intre datoriile suverane ale tarii si performantele individuale ale companiilor, oportunitati exista. Insa, cei mai multi prefera sa stea deoparte si sa astepte o rezolvare a problemei monetare.

Se vorbeste despre parasirea zonei euro si revenirea la drahma, vechea moneda greceasca, si chiar o intelegere cu Troika, care ar putea atrage dupa sine o revitalizare a sectorului economic. Indiferent de schimbari, cei care vor fi cei mai interesati sa actioneze sunt managerii de pe piatele emergente, mai obisnuiti cu sistemele financiare si politice instabile.