Bancheri de rang inalt din Grecia au aratat ca 20% din imprumuturile acordate pe piata elena sunt neperformante, in conditiile in care recesiunea si valurile de reduceri bugetare au privat companiile si populatia de mijloacele de a rambursa imprumuturile.

La sfarsitul primului trimestru, rata creditelor neperformante era de 18,5%, de peste doua ori mai mare fata de nivelul de 9% raportat de bancile spaniole la sfarsitul lunii mai.

"Ritmul de crestere a creditelor neperformante este ingrozitor. Am fost totodata nevoiti sa extindem perioada de rambursare pentru peste jumatate de milion de imprumuturi. Oamenii pur si simplu nu mai au bani sa plateasca", a spus un bancher, noteaza Mediafax.

Datele nu includ expunerea substantiala a bancilor la datoriile guvernamentale, chiar si dupa restructurarea de 200 de miliarde de euro a acestora care a avut loc in acest an.

Bancile elene au in portofolii imprumuturi guvernamentale de 16 miliarde de euro si obligatiuni si titluri suverane de circa 24 de miliarde de euro care ar fi intrat sigur in default daca creditorii institutionali ai Greciei ar fi refuzat sa prelungeasca ajutorul.

Potrivit bancherilor, cresterea creditelor neperformante pune sub semnul intrebarii nivelul celui de-al doilea program de salvare, care prevede 50 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene.

Planul de recapitalizare a bancilor, care urmeaza sa fie finalizat in acest an, este probabil ca duca la nationalizarea de facto a sistemului bancar, considera bancherii.

"Ar putea fi insuficient daca spirala recesionista nu se va opri in curand. Suntem pe muchie de cutit, cu credite neperformante de circa 48 de miliarde de euro", a afirmat un al bancher.

Potrivit datelor bancii centrale elene, imprumuturile catre populatie si companii se ridicau la sfarsitul lunii iunie la 240,2 miliarde de euro.

"Situatia este pe cale sa scape de sub control. Recesiunea ne-a lovit dur si din pacate nu se intrevede sfarsitul acesteia", declara primul economist.

Economia elena s-a contractat cu 6,2% in cele 12 luni incheiate in iunie, potrivit datelor Eurostat. Economia Greciei se afla in al cincilea an de recesiune, autoritatile facand eforturi pentru respectarea tintelor de reducere a deficitului bugetar impuse de Uniunea Europeana si FMI in schimbul celui de-al doilea program de salvare, de 173 miliarde de euro.

Programul a cerut bancilor elene sa reevalueze in scadere la jumatate obligatiunile suverane detinute, provocand sistemului pierderi de 20 de miliarde de euro.