Brokerii Admiral Markets au realizat o analiza a celor mai profitabile optiuni pentru protectia capitalului si investitii eficiente ca raspuns la criza din zona euro.

In cadrul acestei analize, s-a pornit de la premiza ca pe termen scurt riscul de deflatie este mai mare, iar pe termen lung inflatia este o certitudine. Drept urmare, exista o probabilitate ridicata ca oficialii G20 sa printeze in cele din urma bani, ca alternativa la o noua depresiune globala.

Iata sunt, in aceste conditii, optiunile investitorilor tinand cont de riscul de redonominare sau devalorizare a banilor de hartie:

1. Valute “sanatoase” ale tarilor neafectate de criza: Singapore, Canada, Suedia, Norvegia. Situatia in aceste tari este sub control din punct de vedere fiscal, iar perspectivele de crestere economica si randament sunt mai putin negative decat a zonelor contamintate.

2. Valute traditionale de refugiu: franc elvetian, dolar american si yen japonez. Daca situatia in regiune continua sa se deterioreze, Banca Nationala a Elvetiei va abandona sau diminua plafonul minim fata de Euro. In pofida incetinirii economice, dolarul si yenul se apreciaza in momente de panica datorita lichiditatii si stabilitatii.

3. Metale pretioase: aur si argint. Afectate in perioadele de inflatie in scadere precum prima parte a acestui an, aurul este prima optiune in cazul in care bancile centrale vor printa din nou si vor devaloriza banii de hartie, iar aceasta pare singura solutie pentru a evita sau prelungi o noua depresiune globala.

4. Proprietati in Germania: indiferent de masurile adoptate de ECB, cererea in economia germana va creste. Pretul proprietatilor a inceput sa creasca dupa doua decenii de stagnare, iar fluxul de capital panicat din regiune si devalorizarea monedei europene vor impulsiona aceasta tendinta.

5. Cash, casa la tara si microferme. Scenariul terifiant, dar nu imposibil, dezintegrarea zonei euro si a Uniunii ar duce la o criza fara precedent si accesul la conturile bancare ar putea fi ingreunat. Totodata, din punct de vedere investitional, nu exista investitie mai importanta decat sanatatea si siguranta, iar in perioade de depresiune, micile proprietati si ferme la tara nu doar vor pastra puterea de cumparare a banilor, dar vor creste in valoare. 

Admiral Markets AS este o companie de brokeraj, care activeaza pe pietele financiare globale de pe cinci continente.