"Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista" este un vechi proverb romanesc ce sugereaza ca orice lucru obtinut de cineva in viata trebuie sa vina cu un efort, scrie publicatia economica, preluata de Mediafax.

Cei mai multi romani par sa fi uitat acest proverb in timpul regimului comunist, care le oferea cetatenilor o locuinta si un loc de munca indiferent de eforturile lor. Acum le este greu sa acceseze fondurile de la Uniunea Europeana, lucru care implica depunerea unui efort.

A doua cea mai saraca tara din UE, Romania continua sa esueze in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusa rata de absorbtie din UE (7,4 procente). Romanii au insa nevoie urgenta de aceste fonduri, pentru ca, la cinci ani de la aderarea la UE, inca mai sunt sate fara electricitate sau apa curenta, iar infrastructura este departe de standardele europene, cu numai 300 de kilometri de autostrazi si zeci de drumuri stricate, construite in timpul regimului Ceausescu.

Rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene a devenit o problema obsesiva pentru Guvernul de la Bucuresti, care a afirmat in mod repetat ca banii de la UE reprezinta principala prioritate a tarii anul acesta.

Dar potrivit analistilor, principalele motive pentru esecul Romaniei de a absorbi fonduri UE sunt coruptia, lipsa de motivare si informare, capacitatea administrativa neadecvata si lacunele majore in intelegerea modului de functionare a institutiilor europene, noteaza The Economist.

Citeste si:

Basescu: "Absobtia fondurilor europene este inca nesatisfacatoare"