AFP: Gradinita, un mijloc de a rupe cercul vicios al saraciei in Romania
Gradinita din satul transilvanean Araci, care arata ca oricare alta cu desene florale, berze si randunici, reprezinta singura speranta pentru zecile de copii din aceasta comunitate, dominata de etnici romi, de a rupe cercul vicios al saraciei, comenteaza AFP.
Organizatia neguvernamentala Ovidiu Rom a lansat de doi ani un proiect care incurajeaza scolarizarea copiilor saraci inca de la gradinita, facultativa in Romania, pentru a evita in scoala primara un decalaj fata de copiii din mediile mai favorizate, care conduce deseori la abandonul scolar.
In Romania, unul dintre statele cele mai sarace din Uniunea Europeana, gradinita este o etapa-cheie "pentru a rupe cercul vicios saracie - esec scolar - saracie", explica pentru AFP directorul scolii din Araci Szilard Dullo.
Romania este tara membra UE cu cei mai multi copii amenintati cu excluderea: 49% fata de 27%, cat este media europeana, potrivit unui sondaj Eurostat. Printre cei mai vulnerabili sunt romii, estimati la doua milioane de organizatiile neguvernamentale, reprezentand 10% din populatie.
Cu acest program, familiile in dificultate, rome sau nu, primesc tichete sociale in valoare de 12 euro pe Luna pentru a cumpara haine sau hrana in schimbul unei prezente zilnice la scoala a copilului lor.
In prezent, 1.400 de copii sunt scolarizati gratie programului "Fiecare copil la gradinita" in 20 de localitati dintre care 174 la Araci, majoritatea romi.
Ovidiu Rom, care finanteaza proiectul gratie unor donatii, a promis sa desfasoare acest experiment timp de 20 de ani, pentru a insufla schimbarea in profunzime.
Fondatorii sai, Maria Gheorghiu, specialista romanca in domeniul educatiei, si Leslie Hawke, o americanca venita in Romania in 2001 benevol, spera sa extinda proiectul in toata tara.
Organizatia neguvernamentala organizeaza formari pentru educatori, iar parintii participa o data pe luna la o activitate comuna la scoala.
"Cand am venit aici, o colega dintr-un alt oras mi-a spus: vei vedea, romii nu sunt interesati de scoala. Dar dimpotriva, parintii ma ajuta atat cat pot", sustine Iuliana Pargaru, invatatoare.
"Nu este o traditie roma sa nu vina la scoala. Aici este o problema socio-economica", insotita de neincrederea intr-o lume care nu a primit bine niciodata aceasta minoritate estimata la doua milioane de persoane, sustine Dullo.
La Araci si in satul vecin Hetea, majoritatea copiilor locuiesc in case construite din lemn, unele dintre ele acoperite cu o simpla folie de plastic in loc de acoperis, fara apa curenta sau instalatii sanitare.
Abel si Costel, doi baieti care merg la gradinita, traiesc intr-o singura camera, vopsita in galben si decorata cu ghirlande florale, impreuna cu cei doi frati ai lor si cu parintii.
In cursul diminetii, ei isi fac toaleta sumar intr-un lighean cu apa. Mama lor, Aurica Koskodar, trebuie sa stea la coada la sursa de mai multe ori pe zi pentru a-l umple.
Aurica si sotul ei supravietuiesc din mici activitati prestate vara si din ajutorul social, la fel ca cele 1.600 de persoane din totalul de 4.000 de locuitori ai comunei.
"In timpul comunismului multi lucrau la cooperativa agricola, dar acum nu mai este de lucru aici. Totusi, romii sunt muncitori", sustine Denes Balazs, asistent social al satului.
Multi parinti romi sunt analfabeti sau au parasit prematur scoala. Doar 3% dintre romi ajung la nivelul liceului, potrivit Ministerului Educatiei. Dar la Ataci, contrar prejudecatilor raspandite in Romania, numerosi sateni nu cred in fatalitatea esecului.
Cu 190 de copii in gradinite fata de 89 in 2010 si o prezenta zilnica de 94 la suta, "se demonstreaza ca este posibil, ca fiecare copil poate sa reuseasca", a declarat Dullo, care preda la scoala de 20 de ani. Rezultatele pozitive se fac deja resimtite in ciclul primar.
"Gratie gradinitei, avem copii care stiu sa tina in mana un stilou, sa scrie si care au avut ocazia sa se familiarizeze cu cartile", adauga Dullo.
"De cand merg la gradinita sunt mai educati, recita poezii. Sper ca vor avea o viata mai buna decat a noastra", sustine Aurica Koskodar.
"Nu poti construi o casa fara fundatie. Gradinita este fundatia. Daca toti copiii au aceleasi oportunitati inca de la inceput, sansele de reusita scolara cresc", explica Maria Gheorghiu de la Ovidiu Rom.
"In sudul Statelor Unite, de unde vin eu, auzeam adeseori spunandu-se ca negrii nu vor sa mearga la scoala, dar astazi avem un presedinte afroamerican care a mers la Harvard", subliniaza ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, insistand asupra necesitatii unui efort major pentru educatie. "Cred ca Romania va avea intr-o zi un presedinte rom".