In Germania, guvernul ar trebui sa ofere stimulente cetatenilor pentru a-si petrece vacanta in tari din sudul continentului, afectate de criza, ajutand la recuperarea acestora, a afirmat Roubini intr-un interviu pentru Bild, citat de CNBC si preluat de Mediafax.

Unii lideri ai statelor europene si-au schimbat deja retorica de la austeritate la crestere pentru ca majorarile de taxe si reducerile cheltuielilor guvernamentale au exacerbat dificultatile economice, generand recesiuni puternice in tari din zona euro. Germania insista, inca, asupra austeritatii ca modalitate de a aduce sub control deficitele bugetare ale statelor din UE.

"Nebunia austeritatii trebui oprita. Guvernele trebuie sa reduca taxele si sa creasca salariile. Europa are nevoie de crestere. Guvernul de la Berlin ar trebui sa dea fiecarei familii din Germania un voucher de calatorie de 1.000 de euro. Ar trebui, insa, folosit doar pentru calatorii in tarile afectate de criza. In plus, oricine isi cumpara o casa de vacanta in tarile din sud ar trebui sa primeasca deduceri de taxe", a spus Roubini.

Oprirea finantarii pentru Grecia, care a primit deja doua pachete de ajutor extern, ar conduce la o prabusire a zonei euro, a avertizat Roubini.

Zona euro are doua variante in privinta Greciei: sa finanteze o iesire ordonata a tarii din uniunea monetara sau sa mentina statul elen in zona euro printr-u transfer financiar asemanator cu cel acordat de Germania de Vest Germaniei de Est dupa unificarea din 1990. In opinia analistului, a doua varianta ar fi mai ieftina pe termen lung pentru contribuabilii germani.

De asemenea, Banca Centrala Europeana ar trebui sa suplimenteze masiv volumul de euro din piata pentru a deprecia moneda, ideal la paritate cu dolarul american, oferind astfel Greciei, Spaniei si Italiei sansa de a deveni din nou competitive.
In plan politic, sefii de state din UE trebuie sa formuleze un plan pe 5-10 ani la finalul caruia Europa sa aiba un sistem bancar unificat, cu o autoritate de reglementare centralizata.